Noviteti

Kineska revolucija na tržištu električnih automobila

Revolucija električnih automobila dolazi iz Kine i zove se Choco-SEB.

Ilustracija - Nezavisne.com

Ovo je nova vrsta univerzalnih baterijskih modula koju je razvila kineska firma CATL, piše sajt Automobili.ba.

Baterije imaju samo dva pola, mogu uskladištiti više energije i što je najvažnije, kada se isprazne mogu se zamijeniti napunjenim za nekoliko minuta na posebnim stanicama. Da li je to rješenje budućnosti?

Istina je da sistem automatskih stanica za zamjenu baterija već nekoliko godina razvija kineski brend NIO, ali u tom slučaju riječ je o stanicama koje mogu koristiti samo automobili jednog proizvođača.

CATL moduli su, pak, zamišljeni da budu univerzalni i kompatibilni sa do 80 odsto modela automobila dostupnih na kineskom tržištu.

Još jedna prednost je brzi razvoj infrastrukture za rukovanje Choco-SEB razmjenom. Sistem je dizajniran za automobile od A do C segmenta – najmanji sadrži jedan modul, a najveći tri.

Ono što je važno, svaki modul treba da obezbijedi oko 200 km autonomije u vožnji – barem tako kažu tvorci ovog sistema.

Korisnik će odlučiti koliko će modula zamijeniti prilikom posjete stanici.

Ideja je dobra iz još jednog razloga, jer na taj način neko ko se kreće samo gradom može značajno da smanji masu automobila a time i potrošnju energije, a neko ko putuje daleko za samo nekoliko minuta može povratiti do 600 km autonomije.

Promjena baterije za samo par minuta

Same “mjenjačnice” trebalo bi da budu prilično kompaktne i efikasne u isto vrijeme. Standardna stanica za zamjenu baterije pokriće područje koje obuhvata tri parking mjesta i moći će da primi do 48 Choco-SEB modula.

Ono što je najvažnije, usluga će biti brza – zamjena jednog bloka traje samo minut, što je manje od prosječnog vremena za punjenje gorivom automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Proces zamjene odvijaće se putem aplikacije na pametnom telefonu.

Već je najavljena izgradnja prvih stanica u 10 kineskih gradova. Tu je i prvi automobil koji koristi Choco-SEB module. Riječ je o modelu FAW Mikrovan Bestune NAT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh