Noviteti

Audi automobili moći će promijeniti boju karoserije pritiskom na tipku

Audi upravo dorađuje rješenje poznato iz naučno-fantastičnih filmova. Ovdje dolazi zaista brza promjena boje karoserije i kraj vječnoj dilemi u izložbenom salonu.

Audi automobili moći će promijeniti boju karoserije pritiskom na tipku - Audi promo

Kad se pokaže da smo odabrali pogrešnu boju i nismo zadovoljni, postupak promjene nije jednostavan. Naravno, možete se dogovoriti sa limarom, ali takvo “tradicionalno” lakiranje je skupo.

Osim toga, neće svaki sljedeći vlasnik automobila razumjeti šta se dogodilo. Možda će vas optužiti za prikrivanje saobraćajne nesreće.

Bolji i popularniji način je pokriti automobil folijom. Zatim možete malo eksperimentisati s bojama, uzorcima i teksturama, a to je stvarno brza promjena boje.

Cijeli proces rijetko traje više od 3 dana. Cijena može biti problem, a ne vole svi filmove.

“Bilo bi sjajno da samo pritisnete tipku i promijenite boju”
Ideja direktno iz naučno fantastičnih filmova, tj. promjena boje karoserije pritiskom na tipku, može otići u serijske automobile zahvaljujući proizvođaču iz Ingolstadta. Osim što zasad vjerojatno neće biti jeftino.

Razlog za pojavu takve novine, barem službeno najavljene, je ekologija i smanjenje potrošnje energije. Nakon uvođenja opisanih rješenja, crni automobili ljeti će koristiti samo 1-2 posto više energije od bijele.

Danas je ovaj parametar veći. Uglavnom se radi o potrebi hlađenja vruće unutrašnjosti.

Brza promjena boje karoserije s tipkom – kako to funkcioniše?
Na karoseriji Audija (na slikama je korišten E-tron GT, koji zapravo odgovara podneblju naučne fantastike) bit će premaz koji pod uticajem struje može prikazati zadanu boju koju je vozač odabrao dodirom na ekranu (pa je “tipka” izvjesno podcjenjivanje).

Kad se isključi, tada će automobil imati svoju “izvornu” boju, to je boja na kojoj je karoserija obojena ispod premaza.

Ukratko: radi se o aktivnoj boji koja je vidljiva ili ne, ovisno o tome što vozač odabere, piše Automobili.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh