Noviteti

PRVI POTPUNO AUTONOMNI SISTEM 4. NIVOA ZA PARKIRANJE VOZILA

Kineska kompanija Human Horizons, koja je lider u oblasti istraživanja i razvoja pametne mobilnosti i autonomne vožnje, najavila je lansiranje prvog ikada sistema za uslužno parkiranje (AVP) sa autonomijom 4. nivoa na HiPhi X vozilu serijske proizvodnje.

HiPhi X - tech-lifestyle

Pokretanje ovog sistema dolazi nakon uspešnog razvoja i testiranja u istraživačkom centru u Šangaju i predstavlja prekretnicu u istraživanju napredne tehnologije za autonomnu vožnju.

Novi AVP sistem donosi napredno iskustvo autonomne vožnje 4. nivoa zasnovano na integraciji vozila i tehnologije integrisane u putnu infrastrukturu.

Fiksna senzorska oprema poput lasera, radara i komunikacijskih uređaja na parkinzima može da prepoznaje i prati vozilo kao i pozicije na kojima se nalaze prepreke, šalje informacije do vozila preko 5G mreže i bezbedno ga navodi do parking mesta.

Vozač će moći da izađe iz auta bilo gde na parkingu i pusti auto da se samostalno parkira.

Po povratku, vozač će uz pomoć mobilne aplikacije moći da pozove vozilo da dođe do lokacije na kojoj se on nalazi i potom se odveze dalje.

Pored AVP sistema, novi autopilotski sistem na modelu HiPhi X takođe stavlja bezbednost korisnika u prvi plan, pipe “Tech-lifestyle.

Ovaj sistem koristi iste principe koji se koriste pri projektovanju letelica, koristeći sistem dvostruke redundance što znači da rezervne komponente obezbeđuju pouzdanost sistema čak i u slučajevima kada neka komponenta zakaže.

Sistem može da pokrene, zaustavi, skreće i upravlja vozilom brzinom od 0-130 km/.

To omogućava vozaču da skine nogu sa papučice gasa, ruke sa volana i oči s puta, a sve se to postiže uz pomoć 24 senzora raspoređena po čitavom automobilu (uključujući pametnu prednju i surround kameru, radar sa milimetarskim talasima, ultrazvučni radar, DMS kamere koje prate stanje vozača i još toga).

Sve ovo, u kombinaciji sa tehnologijom preciznog mapiranja, omogućava modelu HiPhi X da dostigne 4. nivo autonomnog parkiranja, što ga čini prvim automobilom u Kini koji ima takve sposobnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh