Noviteti

Stvari koje tokom ljeta trebate imati u automobilu

Iako to trenutna meteorološka situacija ne sugerira i ove godine nam se spremanju paklene vrućine. A to uz činjenicu da treba pripremiti auto za ljeto znači i kako su neke stvari potrebne u autu.

Automobil, stvari - Hayat

Članom 236. Zakona o sigurnosti prometa na cestama je propisana obavezna oprema u automobilu. Pretpostavka je da je imate, a prije putovanja svakako provjerite u kojem je stanju. Paket obavezne opreme čini rezervni točak uključujući pribor za promjenu istog, sigurnosni trokut i reflektirajući prsluk. Dalje još morate imati kutiju prve pomoći, a dobro bi bilo da imate manji vatrogasni aparat (kod službenih vozila obavezno), kao i rezervne sijalice.

U nastavku donosimo popis stvari koje biste trebali uvijek imati u svojem automobilu, a koje će vam olakšati snalaženje u neželjenim situacijama.

Prvi na popisu su kabeli za startanje automobila, oprema koja bi po sudu mnogih trebala biti obavezna. Isprazni li se akumulator, greškom ili zbog starosti, ovi kablovi će vam uvelike olakšati startanje motora.

Ako niste zaljubljenik u automobile svakako bi bilo pametno da u autu držite i upute dobivene s automobilom. U njima ćete naći puno korisnih informacija, od pojašnjenja o značenju pojedinih signalnih lampica, definicije osigurača i sve opreme, pa do uputa za radnje koje ne radite često poput preklapanja sjedala, zamjena žarulja ili šlepanja.

Na popisu nije zgorega imati i ispitivač pritiska zraka u gumama. Malen je i jeftin, a može pomoći i u situacijama kada senzori javljaju “krive informacije”.

Ojačana ljepljiva traka poznatija kao duct tape je gotovo pa obavezna oprema. Izuzetno je korisna kada treba privremeno pričvrstiti neki dio ili zakrpati pukotinu. Kanister je još jedan zgodan dodatak. I da, ne vozite ga napunjenog benzinom iz jasnih razloga. Svakako je pametnije u njemu, ako je nov i čist imati vodu. U svakom slučaju, puno lakše je ako imate kanister s nastavkom za nadolijevanje.

Od sitne opreme spomenut ćemo još zaštitne rukavice, svjetiljku, kišobran i mali džepni multifunkcijski alat. Dobro je imati i papirnate ubruse, a nerijetko mogu zatrebati i vlažne maramice, posebno dezinfekcijske. Nadalje, u autu svakako imajte bar jedan punjač za mobitel, a svim vozačicama koje voze u visokim petama savjetujemo i jedan par patika.

Ako vas auto iznevjeri usred noći i u toplom dijelu godine u njemu može vrlo brzo postati hladno. Jedna kompaktna deka ne zauzima mnogo mjesta, a može biti vrlo korisna u takvim situacijama, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh