Noviteti

Potražnja za automobilima u Evropi pala u prvih osam mjeseci 2019. godine

Potražnja za novim automobilima u Evropi pala je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci, budući da je njezino slabljenje na vodećim zapadnoevropskim tržištima prevagnulo nad blagim rastom u zemljama ‘nove’ Evrope, uključujući Hrvatsku, pokazali su u srijedu podaci udruge proizvođača automobila ACEA.

Automobili - Ilustracija / Pexels

U razdoblju od janauara do avgusta u 27 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je 10,52 miliona novih automobila, 3,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, piše “Hina”.

Potražnja za novim automobilima oslabila je na četiri od pet vodećih velikih automobilskih tržišta, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Španjolsku. Blago je porasla samo na najvećem tržištu, onom Njemačke, i to za 0,9 posto.

U skupini zemalja ‘stare’ Evrope u cjelini potražnja je pala 3,6 posto dok je u ‘novoj’ Evropi porasla 1,2 posto, utvrdili su u ACEA-i.

U Hrvatskoj su prema podacima ACEA-e u razdoblju od januara do avgusta registrirana 47.824 nova automobila, 1,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Među pojedinim je proizvođačima najveći udio u evropskom tržištu u razdoblju od januara do avgusta imala grupa Vokswagen, od 24,8 posto. Na drugom je mjestu PSA sa 16,4 posto a na trećem grupa Renault s 10,7 posto.

Pad potražnje u EU u avgustu najveći u ovoj godini

Samo u avgustu potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a potonula je 8,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz registriran nešto više od milion novih automobila.

U udruženju objašnjavaju pad visokom poredbenom osnovicom u prošloj godini kada je potražnja poskočila čak 31,2 posto zbog popusta kojima su proizvođači nastojali isprazniti zalihe uoči stupanja na snagu strožih standarda za emisiju štetnih ispušnih plinova (WTLP).

Među vodećim je tržištima u avgustu Njemačka bilježila 0,8 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem avgustu. U Španjolskoj njihov je broj potonuo 30,8 posto, u Francuskoj 14,1 posto, u Italiji 3,1 posto, a u Velikoj Britaniji 1,6 posto.

U Hrvatskoj su u avgustu registrirana 3.403 nova automobila, 6,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci ACEA-e.

Udruženje je u istom izvješću objavilo i podatke za srpanj koji pokazuju rast potražnje za novim automobilima u EU za 1,4 posto.

Među vodećim je tržištima veću potražnju za novim automobilima bilježila samo Njemačka, za 4,7 posto. Španjolska je pak bilježila snažan pad potražnje za 11,1 posto dok je u Francuskoj i Italiji gotovo stagnirala.

Rezultat na razini EU-a podupro je snažan rast broja registriranih novih automobila u zemljama ‘nove’ Evrope, za 13,4 posto, primjećuju u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u julu registrirano 6.205 novih automobila, 8,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci udruženja.

6,7 posto više novih automobila, odnosno 3.403 vozila. Dok je srpnju ostvaren nešto viši rast od 8,5 posto, odnosno prodanih 6.205 novih automobila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh