Noviteti

Mercedesovi AMG modeli imat će isključivo pogon na sva 4 točka

Budući Mercedesi-AMG neće moći da se nabave u verziji sa zadnjim pogonom. Nakon što je protekle sedmice njemački proizvođač najavio elektrifikaciju AMG modela od 2021, sada stiže i informacija da će se sljedeća generacija ovih visokoperformansnih automobila izrađivati isključivo sa pogonom na sva 4 točka.

Mercedes AMG GTS - B92.net

Šef Mercedes-AMG odeljenja, Tobias Moers, kazao je da njihovi modeli sa zadnjim pogonom više nisu primaran izbor kupaca i da nema smisla dalje ulagati novac u njihov razvoj.

“Kupci su nam sami odgovorili upravo svojim izborom, a većina njih želi AMG automobil sa pogonom na sva 4 točka”, izjavio je Moers za britanski Autocar.

“Dok smo proizvodili AMG E klase u dvije opcije – sa zadnjim i 4WD pogonom, 90% klijenata biralo je pogon na sva 4 točka. Sada, u novom E63, nudimo ‘drift mod’ koji omogućava uživanje u vožnji automobila sa zadnjim pogonom, ali je 4WD standard.”

Mercedes AMG modeli – B92.net

Ova odluka odnosit će se i na supersportski AMG GT, kaže Moers, jer se ispostavilo da i njegovi kupci žele uglavnom 4WD.

Šef AMG odjeljenja potvrdio je da će V12 motori uskoro biti stvar prošlosti. Posljednji AMG V12 model je S65 Final Edition, a Moers tvrdi da će pod znakom pitanja uskoro biti i V8 pogonske jedinice u nekim manjim modelima, kao što je C63, piše “B92“.

“Što se tiće V12, možda će ga u sljedećoj generaciji koristiti Maybach S klasa, ali ne i AMG modeli”, dodaje on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh