Noviteti

AeroMobil – prvi leteći automobil stiže na tržište

Automobil predstavlja ”potpuno integrisanu letjelicu, kao i potpuno funkcionalno vozilo sa četiri točka i motorom na hibridni pogon“.

Leteći automobil - AEROMOBIL

Leteći automobili su budućnost, zar ne? 60-tih godina prošlog vijeka svijet je zamišljao budućnost u kojoj bi svako sebi mogao priuštiti vožnju iznad tla, ali tehnologija jednostavno nije bila razvijena do te mjere. Sve do sada, prenosi “Mashable”.

Naime, slovački startup AeroMobil je najavio kako će u ovoj godini lansirati leteći automobil – koji će za razliku od njihovog prvog prototipa predstavljenog 2014. godine biti dostupan na tržištu, prenosi “Front Slobode“…

AeroMobil, koji je nedavno prikupio 3,2 miliona dolara za finansiranje predstavit će automobil na manifestaciji Top Marques Monaco koja će se održati 20. aprila.

Automobil predstavlja ”potpuno integrisanu letjelicu, kao i potpuno funkcionalno vozilo sa četiri točka sa motorom na hibridni pogon“ tvrde iz AeroMobil-a.

Nažalost, osim toga nisu poznati apsolutno nikakvi detalji o vozilu, pa ni cijena istog. Jedino što se zna, i što su iz AeroMobile-a potvrdili za “Mashable”, jeste da će se njegove pune specifikacije predstaviti na već pomenutoj manifestaciji super automobila i da će se vozilo moći naručiti unaprijed.

Međutim, poznato je nekoliko činjenica o AeroMobil-ovom prototipu iz 2014. godine. Naime, isti je radio na pogon običnog plina dostupnog na svakoj benzinskoj stanici i zahtijevao je pistu za polijetanje dugu samo 198 metara. S druge strane, mogao je sletjeti na još kraću pistu – od samo 50 metara – i dostići brzinu od 200 kilometara na sat, navodi se u saopštenju AeroMobil-a.

Pravila i propisi za leteće automobile su jednako važna kao i njihov tehnološki aspekt. Iz AeroMobil-a tvrde da je vozilo “u skladu s postojećim zakonskim okvirima kako za automobile tako i za letjelice“, iz čega se može zaključiti da je za upravljanje istim potrebna i vozačka i pilotska dozvola. U suštini, svaki drugi scenario bi bio nazamisliv.

Osim očiglednog “cool” faktora, postavlja se pitanje ko bi želio koristiti ovu stvar i za šta? Pomenuto preduzeće je i na to pitanje ponudilo iznenađujuće racionalan odgovor. “Cilj AeroMobil-a jeste učiniti lični prevoz efikasnijim i ekološki prihvatljivijim tako što će se omogućiti značajno brža putovanja na srednjim udaljenostima u područjima s ograničenom ili nepostojećom putnom infrastrukturom“, navodi se u saopštenju.

I prije smo viđali koncepte letećih automobila, ali svi ti koncepti su se činili svjetlosnim godinama daleko od komercijalizacije.

Vidjet ćemo da li AeroMobil može ispuniti svoje obećanje.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh