Aktuelno

Toyota ima najprodavaniji auto na svijetu

Iako je 2023. dosta odmakla od svog početka, JATO Dynamics tek sad objavljuje svoj potpuni globalni izvještaj o prodaji za prošlu, 2022. godinu kada je širom planete isporučeno ukupno 79,4 miliona novih vozila.

Toyota - Wemakeitsafer.com

Ovaj broj predstavlja pad od dva procenta u poređenju sa 2021, sa ključnim tržištima kao što su Sjeverna Amerika, Evropa i Kina koja bilježe pad u 2022.

Sa druge strane, tržišta u razvoju poput Indije, Bliskog istoka, jugoistočne Azije i Afrike su registrovala rast skoro u potpunosti nadoknađujući pad u drugim regionima. Ali ovo nije najzanimljiviji podatak iz izvještaja.

Naime, prema podacima do kojih je došao JATO, Toyota RAV4 je prošle godine bila najprodavaniji model na svijetu sa više od milion (1.016.000) isporučenih jedinica kupcima, od čega je 43 odsto vozila prodato u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Druga na listi je takođe jedna Toyota i to model Corolla sa približno 992.000 prodatih vozila prošle godine, dok je treći Tesla Model Y sa 747.000 globalnih registracija.

Zanimljivo je i da u prvih 10 nema nijednog modela evropskih proizvođača.

Sve u svemu, Toyota je prošle godine imala pet modela u prvih deset na svijetu.

Ford, Nissan i Honda su plasirali po jedan model u top-10, dok je kompanija Tesla imala dva modela na ovoj listi, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh