Aktuelno

Rat cijenama na tržištu automobila?

Pretrpanost automobila na tržištu će podstaknuti rat cijenama među proizvođačima jer potražnja ne uspijeva da drži korak s ponudom, predviđaju analitičari.

Automobili - Ilustracija / Pexels

UBS je procijenio da će globalna proizvodnja automobila premašiti prodaju za 6 posto ove godine, ostavljajući višak od pet miliona vozila za koje će biti potrebno smanjenje cijena, piše Seebiz.

Prepuna knjiga narudžbina za većinu proizvođača automobila znači da će cijene vjerovatno ostati visoke u prvoj polovini godine, rekli su analitičari banke. Nakon toga, spor privredni rast i viši životni troškovi smanjiće mogućnost potencijalnih kupaca da si priušte nove automobile,

Proizvođači automobila su već počeli da smanjuju cijene električnih vozila (EV) jer rast cijena energije i skupa početna cijena modela znači da ona postaju sve nedostupnija.

U januaru je Tesla snizio cijene svojih automobila do 8000 funti u Ujedinjenom Kraljevstvu, stavljajući neke od svojih jeftinijih modela u ravnopravan položaj s markama kao što su Škoda i Kia.

U međuvremenu, cijena polovnih električnih vozila je takođe pada, s prosečnom cijenom polovnog električnog vozila padom za 13 posto u prošloj godini na 33.060 funti, prema AutoTraderu.

UBS je rekao da će se ovaj trend sada vjerovatno filtrirati do benzinskih i dizelskih automobila kako potražnja pada.

Analitičari predvođeni Patrickom Hummelom su istakli: “S obzirom na rast proizvodnje, vidimo visok rizik od prekomjerne proizvodnje i sve većeg pritiska na cijene kao posljedicu. Rat cijenama se već odvija u području električnih vozila, a očekujemo da će se proširiti i na segment motora s unutrašnjim sagorijevanjem.”

Proizvođači luksuznih automobila, koji su otporniji tokom privredne krize od svojih konkurenata na masovnom tržištu, biće manje pogođeni, a proizvođači porodičnih automobila će verovatno patiti, kažu analitičari.

Prekomejrna proizvodnja je dugo bila kočnica na marginama automobilskih firmi. Kompanije bi postavile ciljeve za proizvodnju, a ne za prodaju, a onda bi očekivale od trgovaca da preusmjere automobile koje su oni napravili. Višak zaliha je značio pad cijena, što je bilo dobro za potrošače jer su automobili bili pristupačniji, prenosi B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh