Aktuelno

Prodaja automobila u EU porasla u februaru

U februaru su u EU prvi put registrirana 802.763 automobila, što je 11,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Automobili - Ilustracija / Pexels

U odnosu na januar, u februaru je rast ojačao za 0,2 postotna boda. Broj prvih registracija potpuno električnih automobila porastao je za 39,7 posto na 97.300, čime je njihov tržišni udio povećan na 12,1 posto, prenosi SEEbiz.

Kako je objavila Evropska udruga proizvođača automobila (ACEA), podaci za februaru na godišnje nivou su lošiji u usporedbi s obzirom da su početak prošle godine obilježili problemi s opskrbom zbog nedostatka sirovina u automobilskoj industriji.

U prva dva mjeseca ove godine u EU je prvi put registrirano nešto manje od 1,6 miliona automobila, što je 11,4 posto više nego u istom razdoblju lani. Sva četiri ključna EU tržišta automobila bilježe rast: Španija za 32,1%, Italija za 18,2%, Francuska za 9,1% i Njemačka za 0,2%.

U februaru je broj prvih registracija hibridnih automobila na godišnjoj razini porastao za 22,3 posto na 204.883, čime je njihov tržišni udio povećan na 25,5 posto.

Broj prvih registracija plug-in hibrida u međuvremenu je pao za 7,4 posto na 57.569, što u Acei pripisuju velikom padu potražnje u Njemačkoj zbog prestanka subvencioniranja kupnje plug-in hibrida, piše Biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh