Aktuelno

Mnogi ovo ne znaju: Zašto se poklopac za rezervoar na autu uglavnom nalazi sa desne strane?

U pitanju su bezbjednosti razlozi, mada ovo nije uvijek pravilo.

Mnogi vozači, iako su već uveliko iskusni, ne znaju kako sve vezano za automobile funkcioniše. Konkretno, da li ste se ikada zapitali zašto se nešto nalazi baš tu gdje jeste?

Primjera radi, možda ste primijetili da se, na većini automobila, poklopac za rezervoar na autu uglavnom nalazi sa desne strane. Uglavnom su u pitanju bezbjednosni razlozi.

Recimo, ukoliko se volan nalazi na lijevoj strani, poklopac je onda na desnoj.

Zašto je to tako?

Ideja je bila da se ne puni sa strane odakle dolazi saobraćaj. Takođe, vozač je bez problema mogao da izađe iz automobila, jer na lijevoj strani nije bilo pumpi za gorivo.

Trenutni propisi zahtjevaju da poklopac bude na najširem dijelu automobila, dalje od deformabilnih zona i što je dalje moguće od vrućih dijelova izduvnih gasova ili električnih instalacija. To generalno znači da poklopac mora biti relativno blizu putničkog prostora.

Na desnoj strani su uglavnom kod evropskih proizvođača (osim Velike Britanije) i američkim proizvođačima automobila u Evropi (osim Velike Britanije), dok su na lijevoj kod japanskih automobila.

Ovo pravilo polako nestaje. Mnogi brendovi su dio velike međunarodne grupe, sa zajedničkim platformama, a o tom obliku praktičnosti se ne razmišlja previše, prenosi Revija HAK.

Kod nekih marki nema pravila, pa jedno vozilo ima poklopac lijevo, a drugo desno (pežo 208/308). Ako ne znate na kojoj strani je poklopac kada želite da sipate gorivo, pogledajte pokazivač goriva na instrument tabli. U skoro svim slučajevima postoji strijelica koja pokazuje na kojoj je strani, piše 24sedam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh