Aktuelno

Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 84,09 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,75 posto

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u petak zbog slabe ponude, jer investitori prate moguće smanjenje proizvodnje iz Rusije kao odgovor na ograničenje cijena koje su uvele zapadne zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 84,09 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,75 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 78,95 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,70 posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dekret o zabrani isporuke nafte i naftnih derivata zemljama koje su uvele gornju granicu cijena ruskog goriva.

Uredba stupa na snagu 1. februara i važiće do 1. jula 2023. godine.

Ograničenje cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupilo je na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu omogućuva da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravajuće kompanije i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh