Aktuelno

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle zbog mogućeg pada američkih zaliha

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 82,63 dolara po barelu nakon rasta cijene nafte za 0,68 posto

Cijene nafte na svjetskom tržištu u srijedu su porasle zbog očekivanog pada američkih zaliha sirove nafte, što ukazuje na oporavak potražnje u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 90,16 dolara po barelu poslije rasta cijene za 0,14 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 82,63 dolara po barelu nakon rasta cijene nafte za 0,68 posto.

Američki institut za naftu (API) objavio je kasno u utorak prognozu o padu američkih zaliha sirove nafte od 1,3 miliona barela, premašujući tržišna očekivanja o porastu od 1,55 miliona barela.

Što se tiče ponude, pooštreni tržišni uslovi nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+) o smanjenju proizvodnje i očekivane sankcija Evropske unije (EU) na ruski izvoz ugljovodonika dodatno uzrokuju rast cijena.

Grupa proizvođača nafte OPEC+ odlučila je 5. oktobra smanjiti proizvodnju za dva miliona barela dnevno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh