Aktuelno

Dodik: Zahvalan sam Mađarskoj na podršci i na ohrabrujućem stavu o sankcijama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas u Banjoj Luci sastanak sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Szijjartom s kojim je razgovarao o ekonomskim, političkim i drugim problemima u BiH, ali i u svijetu.

Na početku konferencije za medije, Dodik je naglasio kako je za njega saradnja s Mađarskom jako važna.

“Saradnja s Mađarskom je za nas veoma važna i uspješna. To za nas predstavlja putokaz na kojem treba da se krećemo vezano za brojne poslove. Istakao sam kako sam očekivao da će Evropsko vijeće dati status kandidata BiH kako bi se mogla kretati ka novoj dinamici i značilo bi korak naprijed. Nažalost, to se nije desilo i upoznao sam ministra da postoji značajno razočarenje takvom jednom odlukom”, rekao je Dodik.

Nakon toga, osvrnuo se i na rat u Ukrajini te je poručio da želi da se rat što prije završi.

“Želimo da se rat što prije završi i da prestanu ratna dejstva i razumijemo poziciju Mađarske koja je uspjela održati svoj stav provodeći nacionalnu politiku. Nismo u mogućnosti biti dio paketa sankcija protiv Rusije bez obzira na očekivanja EU i SAD-a” , ističe Dodik.

Između ostalog, Dodik se osvrnuo na ekonomsku saradnju te je rekao kako će Mađarska pružiti pomoć od 35 miliona eura za 1.400 poslovnih subjekata.

“Mađarska će dati 35 miliona eura za podršku razvoju i obnovi. Tačno 1.400 poslovnih subjekata u RS-u dobit će po 25.000 pomoći. To je najpraktičniji vid podrške jedne zemlje i zahvalan sam im. Razumijem da ima mnogo potrebe i na drugim mjestima, ali prijateljstvo koje gradimo će se realizovati i kroz sve ove projekte. Mađarska ostaje zemlja za koju smo vezani. Želimo saradnju na političkom i ekonomskom planu”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Na kraju, Dodik je rekao kako je zahvalan Mađarskoj i na ranijim stavovima unutar EU kada je u pitanju RS.

“Nećemo zaboraviti jasnu podršku Mađarske kada su rekli da o Zapadnom Balkanu treba razgovarati sa nama. Kada su neki htjeli da se igraju sa sankcijama, stav Mađarske je bio ohrabrujući, ne zato što ste branili nekoga ko je loš momak već zato što nije principijelno na taj način se obračunavati s različitim politikama”, zaključio je Dodik.

U zaključku, Dodik je potvrdio kako će ići na sastanak u Brisel na kojeg je Charles Michel pozvao predstavnike naroda u BiH.

“Pozvan sam i ići ću na sastanak. Evropa je bila nepravedna prema BiH, postavljajući uslove za koje smatra da ih je teško ispuniti. Pogotovo 14 prioriteta, zna se da nema saglasnosti za neke od njih. Veoma pogrešno je od Evropske komisije da sada izdvaja samo priritete za koje ljudi iz Sarajeva misle da su dobri. Živimo u složenoj i teškoj zemlji u kojoj je paraliza postala osnovni objekat tog stanja. Mislim da je entuzijazam za EU značajno splasnuo u čitavoj BiH, ali želim da ponovim da je naše opredjeljenje članstvo u EU. Ipak, centralizacija BiH kroz EU put neće proći. Ako nas tjerate da biramo između toga da izgubimo RS da bismo bili u EU, mi ćemo birati RS”, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh