Aktuelno

Erdogan: Ako Švedska i Finska ne ispune obaveze, ništa od ulaska u NATO

Recep Tayip Erdogan - Twitter

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska u narednom periodu pratiti implementaciju sporazuma koji je potpisan sa Švedskom i Finskom uz prisustvo generalnog sekretara NATO-a.

Erdogan je pojasnio kako će Švedska i Finska morati ispuniti obećanja koja su dala Turskoj u sporazumu, a na osnovu čega Turska neće koristiti veto za ulazak ovih skandinavskih zemalja u NATO.
“Švedska i Finska moraju ispuniti obećanja, uključujući i ono koje se tiče isporučivanja 73 pripadnika terorističkih grupa. Snažno smo naglasili poruku da od naših saveznika očekujemo istinsku solidarnosti, ne samo riječima već i na djelu”, rekao je Erdogan.

Nakon što je trilateralni sporazum potpisan u Madridu, Švedska i Finska su dobile zeleno svjetlo za ulazak u NATO. Međutim, za konačni ulazak u ovu vojnu alijansu, bit će potrebna ratifikacija parlamenata svih država članica.

“Ako Finska i Švedska ispune svoje obaveze, mi ćemo poslati ratifikaciju u parlament. Ako se obaveze ne ispune, to ne dolazi u obzir”, poručio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Na kraju obraćanja medijima, turski predsjednik je pozvao sve države da učestvuju u naporima za prekid sukoba.

“Trebali bismo intenzivirati naše diplomatske napore kako bismo postigli dugotrajni prekid vatre”, izjavio je turski predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh