Aktuelno

NATO-ovi dokumenti govore i o BiH, lobiranja iz Hrvatske ponovo doživjela neuspjeh

NATO - Reuters

Čelnici i države članice NATO-a na samitu u Madridu su usvojili niz dokumenata koji se tiču budućnosti ove organizacije, a u nekoliko dijelova spominje se i Zapadni Balkan, ali i Bosna i Hercegovina.

Ipak, ono što je danas usvojeno na samitu u Madridu može se definirati kao potpuna suprotnost najavama iz Hrvatske koji su ponovno pokušali u Madridu nametnuti priču o važnosti konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Naime, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prije početka samita NATO-a u Madridu rekao je kako je hrvatska diplomatija predsjedniku Milanoviću pripremila sve materijale koji se tiču samita i Strateškog koncepta koji je i usvojen na današnjem zasjedanju.

“Grlić Radman kaže da je hrvatska diplomacija pripremila predsjedniku ‘sve materijale i pozadinske informacije’. Dodao je da su se ‘izborili’ da se u Strateški koncept ubace reference o sigurnosti Zapadnog Balkana te nužnosti jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH”, naveli su mediji u Hrvatskoj.

Ipak, ukoliko se analizira deklaracija koja je usvojena na samitu u Madridu, ali i Strateški koncept koji određuje narednih 10 godina saveza, niti u jednom dijelu se ne spominje konstitutivnost naroda u BiH.
Kada je riječ o deklaraciji, Bosna i Hercegovina se spominje dva puta i to u 14. i 17. dijelu deklaracije.

“Sastali smo se ovdje u Madridu s mnogim NATO partnerima. Pozdravili smo angažmane s ministrima vanjskih poslova Jordana i Mauritanije kao i s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine. U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere jačanja političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju”, navodi se u deklaraciji.

Kada je riječ o Strateškom konceptu, Bosna i Hercegovina s direktno spominje u 41. članu u kojem se govori o saradnji sa zemljama partnerima.

“Sigurnost zemalja koje teže da postanu članice je isprepletena s našom sigurnošću. Snažno podržavamo njihovu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Jačat ćemo politički dijalog s onima koji ciljaju na pridruživanje Alijansi. Nastavit ćemo razvijati naša partnerstva s BiH, Gruzijom i Ukrajinom u cilju unapređenja našeg zajedničkog interesa u euroatlantskom području”, zaključuje se u dijelu Strateškog koncepta, objavio je Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh