Aktuelno

Opoziv: Svjetski automobil godine ima grešku

Korejska automobilska industrija je u zamahu ove godine. Hyundai Ioniq 5 je osvojio titulu svjetskog automobila godine, dok je Kia EV6 proglašena za najbolji automobil u Evropi.

Hyundai Ioniq 5 - raport.ba

Međutim, kod ova dva električna modela otkriven je ozbiljan problem zbog kojeg će doći do opoziva.

Hyundai i Kia su prosto oduševili svijet novim električnim automobilima Ioniq 5 i EV6, ali izgleda da ni oni nisu savršeni. Otkrivena je softverska greška koja može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Prema saopštenju korejskog giganta, problem se tiče mjenjača, odnosno može da se dogodi fluktuacija napona dok je automobil parkiran u P poziciji, što može dovesti do iznenadnog pokretanja vozila, pogotovo ako se nalazi na kosini. Hyundai preporučuje korištenje elektronske ručne kočnice prilikom parkiranja dok se ne nađe rješenje (nadogradnja SCU softvera kod dilera). Kia sa druge strane savjetuje vozače modela EV6 da parkiraju svoje četvorotočkaše na ravnom i da ne ostavljaju svoja vozila na kosinama.

Hyundai je zabilježio četiri ovakva slučaja u Južnoj Koreji, tri na Ioniqu 5 i jedan na modelu Kia EV6, pa je zbog toga pokrenuta istraga i otkrivena greška. Prema dosadašnjim informacijama, opoziv obuhvata 10.729 primeraka modela Hyundai loniq 5 i 9.014 primjeraka Kije EV6.

Pored toga, smatra se da i Genesis GV60 i Genesis G80 EV koji još nisu stigli na tržište imaju isti problem, ali će on biti riješen pre nego što prvi primjerci budu isporučeni kupcima. Kako piše Index.hr, svi vlasnici će biti obavješteni o potrebi da posjete servis kako bi ova greška bila softverski uklonjena, a do tada se savjetuje oprez pri parkiranju automobila, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh