Aktuelno

Toyota šalje legendarni 3,5-litarski motor u penziju

​Svi znamo da je Toyota sinonim za pouzdanost u automobilskom svijetu.

Toyota - Wemakeitsafer.com

Japanski proizvođač vozila se proslavio baš po tome da može “vječno da traje” ili barem do onog momenta kada njene četvorotočkaše napadne korozija, a strategija je uvijek bila relativno jednostavna.

S izuzetkom par slučajeva, Toyota se uglavnom fokusirala da nam ponudi nešto stariju i provjerenu tehnologiju koja je uveliko testirana i gdje su sve mane uklonjene.

Ali čak ni Toyota nije imuna na nove zakone po pitanju izduvnih gasova, što je natjeralo na neke ne baš pretjerano popularne poteze. Jedna od takvih odluka je eliminisanje veoma poznatog 3,5-litarskog benzinca sa šest cilindara, a već duži broj godina se ugrađivao u razne modele širom svijeta.

Među njima je i američko tržište, a zamijeniće ga novi 2,4-litarski turbobenzinac do kraja godine. Premijeru je imao u osvježenoj generaciji velikog krosovera Highlander koji je sada ispred nas.

Novitet razvija 265 konjskih snaga i maksimalnih 419 Nm obrtnog momenta, što je za 30 “grla” manje u poređenju sa spomenutim 3,5-litarskim, ali za 62 Nm više.

Očekivali bismo da razlog naravno leži u potrošnji goriva, ali dva motora su jednako ekonomična prema fabričkim podacima.

Toyota kaže da u prosjeku troše 9,8 litara benzina na pređenih sto kilometara, ali da novi turbobenzinac omogućava manju emisiju izduvnih gasova, čime je japanski gigant u stanju da zadovolji nova vladina pravila. Sumnjamo da će tako nešto interesovati kupce pošto “preko bare” emisija izduvnih gasova ne igra nikakvu ulogu pri formiranju cijena registracije ili osiguranja.

Mjenjač je kao i ranije automatski sa osam stepeni prenosa. Za one kojima je veća ekonomičnost na umu, Toyota će nastaviti da nudi i 2,5-litarski hirbid sa 243 konjske snage. Pogon na prednje točkove je dio standardne opreme, ali za ekstra (dodatni) novac, mušterija može da dobije i pogon na sva četiri točka.

Već poznati paketi opreme kao što su L, LE, XLE, Limited i Platinum se nisu izmijenili, ali Highlander dobija nekoliko novih opcija kao što su 12,3-litarski monitor i nešto kvalitetnije materijale na konfiguracijama Limited i Platinum.

Osvježeni Highlander stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine po početnoj cijeni od 37.070 američkih dolara. Ne sumnjamo da Jenkiji neće previše dobro primiti ovu vijest, ali postoji jedna grupa koja je veoma radosna. Naime, vlasnici Toyotinog modela GT86 smatraju da je samo pitanje dana kada će i njihov ljubimac dobiti opciju sa turbo punjačem pošto već koristi 2,4-litarski motor, piše AutoRepublika


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh