Aktuelno

Automobilski giganti koji grade mrežu stanica za punjenje velike snage podnijeli prijavu u BiH

Automobilski giganti Daimler Truck AG, Traton SE i Aktiebolaget Vovlo, podnijeli su Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koja se tiče osnivanja društva zajedničkog ulaganja koje će biti operator stanica za punjenje za baterijske električne teške kamione i autobuse.

– Prema podacima iz prijave, ova koncentracija će imati efekt prvenstveno na mjerodavnom tržištu za instaliranje, upravljanje i održavanje stanica velike snage za punjenje baterijskih električnih teških kamiona i autobusa, navodi Konkurencijsko vijeće BiH u obavještenju.

Preduzeće će biti pod zajedničkom kontrolom u kojem će Daimler Truck, TRATON i Volvo neposredno ili posredno imati jednake udjele. Zajedničko ulaganje će biti operator stanica za punjenje (charging points operator) koji će izgraditi i upravljati javno dostupnom mrežom velike snage za punjenje za baterijske električne teške kamione i autobuse duž i blizu glavnih autoputeva i logističkih tačaka od interesa u odabranim i dogovorenim europskim zemljama, takođe se navodi u obavještenju.

Konkurencijsko vijeće BiH pozvalo je zainteresirane privredne subjekte koji djeluju na mjerodavnom tržištu ili druge privredne subjekte koji djeluju na drugim tržištima, na kojima bi namjeravana koncentracija mogla imati efekt, te druge institucije ili udruženja koje imaju odgovarajuća saznanja o mjerodavnom tržištu da dostave pisane primjedbe i mišljenja, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh