Aktuelno

Kad parkirate auto – DA LI UBACITE U PRVU ILI POVUČETE RUČNU: Konačno stigao pravi odgovor, evo šta je jedino ispravno

Oko toga ratuju vozači već čitav vijek

Dakle, kada zaustavite auto na mjestu, prvo ga ubacite ili je bolje da povučete ručnu kočnicu? I u stvari, na samom početku možemo reći da je… jednako dobro rješenje da ubacite prvu i povučete ručnu kočnicu.

A to samo pokazuje koliko rešavanje ovog spora može biti komplikovano. Pogotovo što konkretan odgovor na pitanje postavljeno u naslovu zaista mnogo zavisi od vozača.

Ubacite u prvu. To je dodatna sigurnost:

Pa hajde da prvo uzmemo mijenjač. Prvo, vredi napomenuti da nema razloga zašto bi vozač trebalo da ostavi automobil u praznom hodu. Zaključavanje menjača promenom stepena prenosa je dodatna zaštita – u situaciji kada bi ručna kočnica bila otpuštena. Ovo ni na koji način ne opterećuje prenos i ne izlaže ga kvaru.

Ukratko, uvijek vrijedi prestati sa valjanjem. Bez obzira da li automobil stoji na ravnoj ili kosoj površini. Prebacivanje u brzinu je posebno važno za starije automobile, odnosno one kod kojih je rizik od otpuštanja parkirne kočnice i prevrtanja vozila posebno visok.

Ručna kočnica u mirovanju: povući ili ne?

Ručna kočnica takođe vrijedi povući. A za to postoje dva razloga. Prije svega, ako je vozilo imobilisano sa mjenjačem, i dalje se teško kreće. Opseg kretanja je bukvalno nekoliko inča, ali se uvijek dešava. ručna kočnica će zaustaviti vozilo tačno tamo gdje se trenutno nalazi. Kada se kočnica ne koristi, korozivni procesi napreduju brže.

Kada je bolje izostaviti priručnik?

Ručnu kočnicu treba izostaviti uglavnom kada je automobil, na primjer, star nekoliko godina i vozač se plaši da će se ručna kočnica zamrznuti kada se parkira zimi. Osim toga, rješenje nije najbolje kada se stariji automobil ostavi da stoji duže vrijeme. Zatezanje parkirne kočnice takođe gubi smisao kada ručna kočnica radi labavo u automobilu i de facto ne radi. Tada je, međutim, neophodna intervencija mehaničara.

Zaključak

Kada ste parkirani, uvijek je najbolje da uključite prvu brzinu, ali je dobro uzeti u obzir ručnu kočnicu. U ovom trenutku, međutim, vrjjedi zapamtiti da u modernim automobilima ručno povlačenje kočnice polako prestaje da bude opcija. Električno upravljane zadnje kočnice se automatski aktivira čim vozač ugasi motor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh