Aktuelno

Evo zašto zimi nikada ne bi trebalo paliti grijanje u autu

Sa hladnim danima, grijanje u autu nam je postalo neophodno.

telegraf

Kao i mnogi drugu vozači zimi, jedva čekate da sjednete u auto i da uključite grijanje koje će od vašeg ljubimca napraviti vašeg najboljeg zimskog prijatelja.

Nešto najbolje što je iko mogao da izmisli da vozače jeste grijanje u autu, ali i pametne spravice koje vam omogućavaju da se auto zagrije prije nego sjednete u njega. Grijanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao i putujete po hladnom vremenu, ali to nije baš tako sjajna ideja. To što ćete uključiti grijanje može više da škodi vašem autu nego da mu koristi.

Naviku da uključujete grijanje u autu sigurno imate još od vremena vaših roditelja i djeluje vam sasvim logično da se vozite u toplom autu. Motori u novijim automobilima su mnogo drugačiji od onih koji se nalaze u automobilima koje su vozili vaši roditelji. Moderni automobili su napravljeni tako da mogu da funkcionišu u svim uslovima. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa starijim modelima kojima je trebalo 10 do 15 minuta da se zagriju. prneos “Nezavisne“.

Kako biste ugrijali vaš auto sve što treba da uradite jeste da malo sačekate i on će se tokom vožnje ugrijati jer mu motor radi punom parom. Ukoliko još i uključite grejanje, potrošićete mnogo više benzina. Pored bespotrebnog trošenja benzina, višak goriva može da procuri unutar zidova cilindra i komore za sagorijevanje. Umjesto da produžavate vijek trajanja vašeg automobila vi ćete ovako samo da ga skratite.

Ukoliko budete malo istrpjeli hladnoću tokom zime i ne palite uvijek grejanje, vaš automobil će duže da bude ispravan. Auto se brže grije kada je u pokretu, pa ne samo da ćete sačuvati gorivo i uštedjeti novac, sačuvaćete i vaš auto od oštećenja. Prije nego startujete automobil potrudite se da vam svi prozori budu čisti od snijega i leda, a auto će se tokom vožnje sam od sebe ugrijati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh