Aktuelno

Vozači oprez: Ovo su kazne ukoliko ne posjedujete zimsku opremu

Uperiodu od 01. novembra do 01. aprila na teritoriji Bosne i Hercegovine je zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

hajat

To znači da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu. Ukoliko ne posjedujete ovakvu opremu, prijete vam novčane kazne u rasponu od 40 KM do 500 KM. No tu su i druge kazne, osim novčanih.

Ukoliko u saobraćaju bude zatečeno vozilo koje u navedenom vremenskom periodu ne posjeduje propisanu zimsku opremu, propisane su sljedeće prekršajne sankcije zbog činjenja prekršaja iz člana 203. stav 1. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima (“Službeni glasnik BiH” broj: 06/06,75/06, 44/07, 84/09,48/10,18/13, 8/17, 89/17 i 9/18), i to:

– 40 KM za vozača, kažnjivo po članu 238. st. (1) tačke 38.

– 500 KM za preduzeće ili drugo pravno lice kažnjivo po članu 234. stav (1) tačke 22.

– 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. stav (2) u vezi stava (1) tačke 22, gore navedenog zakona.

Među mjerama i isključivanje iz saobraćaja
Pored novčanih sankcija, sljedeće mjere mogu se poduzeti u slučaju ukazane potrebe, i to:

a) u skladu sa odredbama člana 170. istog zakona na određenom putu ili dijelu puta, u određene dane ili u određenom vremenskom periodu, mogu se propisati zabrane ili ograničenja saobraćaja za sve ili pojedine vrste vozila, ograničiti brzina kretanja vozila, ako su te zabrane ili ograničenja neophodni radi sprečavanja ili uklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, ili ako su u pitanju razlozi za nesmetani saobraćaj, odnosno ako se može opravdano očekivati da će saobraćaj biti posebno gust ili otežan,

b) odredbama člana 228. istog zakona, između ostalog, propisano je da će ovlašteno lice ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u suprotnom, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh