Aktuelno

Zdravko Krivokapić: Crna Gora će imati 70 posto vakcinisanih do jeseni 2022.

Zdravko Krivokapić - Screenshot

Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, učestvovao je na globalnom samitu posvećenom borbi protiv Covid-a Generalne skupštine UN. Iz kabineta kabineta je saopćeno da je „samit bio prilika da se potvrde globalni napori od strane multilateralnih, nacionalnih i globalnih fondova i njihova nepodijeljena spremnost da pruže finansijsku, ekspertsku i tehničku podršku u cilju okončanja pandemije Covid-19.

Krivokapić je u video poruci zahvalio predsjedniku Džo Bajdenu (Joe Biden) na pravovremenoj, globalnoj inicijativi SAD-a usmjerenoj na okončanje pandemije.

– Pandemija Covid-19, stavila je pred izuzetan test naše zdravstvene sisteme, lance snabdijevanja medicinskom opremom i ljekovima, naposljetku i demokratiju. Istovremeno, još jednom je potvrdila važnost međudržavne solidarnosti, regionalne saradnje i savezništava kojima pripadamo u suočavanju sa globalnim izazovima.

U borbi protiv ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, potrebne su nam dvosmjerne ulice. Crna Gora je to na vrijeme razumjela, zbog čega je, ne samo primala, već i upućivala pomoć drugim državama – kazao je u svom obraćanju Krivokapić te dodao:

– Zadovoljstvo mi je kazati da na nacionalnom nivou, preduzimamo korake iz sva tri segmenta koji su tema Samita, kroz vakcinaciju stanovništva, poboljšanje kvaliteta života i veća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu. U ovom trenutku, u Crnoj Gori je vakcinisano 41,7 posto punoljetnih građana. U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 posto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine.

Uvjeravam vas da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka ovog Samita.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh