Aktuelno

Bivši evropski komesar najavio kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima

Bivši evropski komesar i pregovarač za Brexit Michel Barnier objavio je kako želi da se kandidira na francuskim predsjedničkim izborima ispred Republikanske stranke desnog centra.

“Izazovna i ozbiljna vremena leže pred nama. Imam ambiciju da postanem predsjednik pomirene Francuske”, izjavio je Barnier za emitera programa TF1.

Barnier je objavio u decembru prošle godine da se vraća u francusku politiku.

On bi prvobitno morao pobijediti na unutrašnjem takmičenju za predsjedničkog kandidata stranke koju su predvodili bivši predsjednici Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy, zvanično nazvanoj Unija za narodni pokret.

Barnier, politički veteran i diplomata bio je nadležan za pregovore Evropske komisije o Brexitu s Londonom nakon što je Velika Britanija izglasala da napusti Evropsku uniju u 2016.

On je u toj ulozi postigao sporazum o Brexitu koji je stupio na snagu u 2019. nakon, kako je tada izgledalo, beskonačnih pregovora s britanskim kolegama.

U januaru je imenovan za specijalnog savjetnika predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Prije nego što se preselio u Bruxelles, Barnier je, između ostalog, bio francuski ministar vanjskih poslova, prenosi dpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh