Aktuelno

BiH od MMF-a dobila pomoć od 602 miliona KM: Vlast se svađa oko “poklonjenih” para

Novac - Policija

Bosna i Hercegovina je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila više od 602 miliona KM interventnih sredstava za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Međutim, kako saznajemo, od ponedjeljka traje nesporazum na relaciji Centralna banka BiH – Ministarstvo finansija i trezora BiH – entitetska ministarstva finansija.

Naime, još 2016. godine memorandum o razumijevanju potpisali su predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, dva entitetska ministarstva finansija i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tim dokumentom tačno je definirana raspodjela novca, i to da dvije trećine novca pripadaju Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj.

U nastavku entiteti se dogovaraju koji dio novca će ustupiti Distriktu Brčko.

– Sva finansijska sredstva i obaveze po osnovu članstva BiH s MMF-om raspodjeljuju se između Federacije BiH i Republike Srpske u omjeru 2/3 prema 1/3 – navedeno je u memorandumu.

Na ovo bi se trebala staviti tačka. Međutim, iz Centralne banke BiH saopćeno je da će raspodjelu vršiti na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa.

Avaz je objavio da je Ministarstvo prekjučer u toku dana Centralnu banku BiH podsjetilo na memorandum iz 2016. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh