Aktuelno

Članu komisije Vlade u Brčkom pola godine zatvora zbog uzimanja mita za zbrinjavanje Roma

zatvor- N1

Član Komisije za stambeno zbrinjavanje Roma Vlade Brčko distrikta Ćazim Salihović osuđen je na pola godine zatvora jer je nakon dodjele stanova za socijalno stanovanje u naselju Novo Brčko od korisnika zahtijevao i primio novac.

Kako je navedeno u obrazloženju Tužilaštva Brčko distrikta, Salihović, koji je u nadležnoj komisiji gradonačelnika učestvovao kao predstavnik udruženja Romi na djelu, nepravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

“On je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH optužen da je 2017. godine, nakon donošenja rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, od korisnika namjenski izgrađenih stanova u brčanskom naselju Novo Brčko zahtijevao novčanu protivuslugu. Tereti ga se da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih na razgovor, od osam osoba zatražio protivuslugu u vidu predaje novca u iznosima od 50, 200 pa do hiljadu KM, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Optužnicu za produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi Tužilaštvo je dokazalo pred sudom u svih osam tačaka. Nakon održanog glavnog pretresa, optuženom je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, ali i mjera oduzimanja imovinske koristi u iznosu od 2.810 KM, koju je dužan uplatiti na račun distrikta Brčko.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh