Aktuelno

Dan Gospinog ukazanja: Hiljade hodočasnika u Međugorju

Povodom 40. godišnjice ukazanja Gospe, koje se obilježava danas, u Međugorje je pristiglo više hiljada hodočasnika iz cijelog svijeta.

U ovom hercegovačkom gradiću, kako nam je rečeno, već nekoliko dana borave ljudi iz Španije, Francuske, Amerike, Italije, Poljske, Belgije, Meksika, Koreje, Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Prema najavljenom programu, središnja svečana misa održat će se u 19 sati, a predvodit će je provincijal fra Miljenko Šteko.

U Udruženju turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje, kazali su nam da je Međugorje potpuno oživjelo za 40. godišnjicu ukazanja, i to nakon 18 mjeseci bez bilo kakvih događaja, turista i hodočasnika.

Dan ranije su pozvali vlasti u Republici Hrvatskoj da uoči 40. godišnjice ukazanja ukinu restrikcije za hodočasnike iz Hrvatske, kako bi u Bosni i Hercegovini mogli boraviti duže od 12 sati, s obzirom da u sadašnjim okolnostima pri povratku moraju imati negativan test na koronavirus.

Podsjećamo, šestero vidjelaca prvo ukazanje imali su 24. juna 1981., kada su se navodno prepali i pobjegli.

Vratili su se narednog dana na brdo Crnica iznad Podbrda, kada im se prema svjedočenjima, “Gospa ponovno obratila”. Od tada se 25. juni obilježava kao dan ukazanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh