Aktuelno

Komšić: Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom odbacivanja amandmana hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH u Evropskom parlamentu.

Željko Komšić - Fena

Kako je rekao, amandmani koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda odbačeni su većinom glasova u Evropskom parlamentu.

“To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Komšić.

Štaviše, dodao je Komšić, izričito se nalaže da se taj princip odbaci.

“Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći. Odmah vas napadnu. Danas se Evropski parlament jasno izjasnio o tom pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini nije prihvatljiv za EU”, dodao je Komšić.

Naglasio je da očekuje da danas Rezolucija o BiH bude usvojena.

“Bilo bi dobro da se zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente”, zaključuje Komšić.

Podsjećamo, svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni. Ovo predstavlja veliki politički poraz za hrvatsku diplomatiju, jer nije spomenuta ni konstitutivnost niti “legitimno predstavljanje”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh