Aktuelno

Koliko zapravo iznosi greška brzinomjera?

Najveća brzina koju određeni model može postignuti više je stvar prestiža nego stvarne potrebe, ali je kupcima ključna.

Brzinomjer - Blogspot.com

Ne zato da bi se uistinu vozili tom brzinom, nego zato da bi u društvu prijatelja visokog kruga mogli iznijeti podatak o mogućnostima automobila za kojeg su istresli više od 200-250.000 eura. Koliko god to prosječnom kupcu zvučali isprazno i nepotrebno takvoj klijenteli je podatak o najvećoj brzini od velike važnosti.

Na YouTubeu se pojavio zanimljiv video na kanalu Johnny Bohmer Proving Grounds, koji na zanimljiv način ilustrira točnost brzinomjera i na brzinama većim od 320 km/h.

Kao pokusni kunić poslužio je McLaren 570S iz 2017. godine, koji je u potpuno serijskom stanju. Uz pomoć moćnog twin-turbo benzinca ovaj supersportaš raspolaže s 570 KS i 600 Nm.

Johnny Bohmer odlučio je provjeriti najveću brzinu na tri načina.

Prvi je brzinomjer u automobilu, drugi Garmin VIRB GPS, a treći oprema za mjerenje Tag Heuer, koju službeno koristi International Mile Racing Association.

Kad je McLaren 570S dosegao svoj limit brzinomjer je pokazivao 217 mph (349 km/h), Garmin GPS 205 mph (330 km/h), a IMRA 205,6 mph (331 km/h), prenose automobili.hr

Dakle najveća razlika iznosi 12 mph, odnosno 19 km/h.

Važno je i napomenuti kako se povećanjem brzine kretanja vozila povećavala i razlika u očitanju brzine.

No, sve to je i više nego očekivano, obzirom da su brzinomjeri, zbog utjecaja na psihologiju vozača, namjerno podešeni tako da prikazuju 3-4 posto veću brzinu od stvarne brzine kretanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh