Aktuelno

SVAKI VOZAČ TREBA ZNATI OVAJ TRIK: Evo kako da provjerite KVALITET ULJA U MOTORU, NISMO ZNALI DA JE OVAKO LAKO

Mnogi vozači ne znaju kada treba promijeniti ulje u motoru, ali i nekada ako ste promijenili može se desiti da je loše kvalitete i da će vam napraviti probleme.

Uz ove jednostavne savjete to se više nikada neće dogoditi, a saznajte i kako provjeriti kvalitet plina koji vam prodaju.

Postoji poseban način za provjeru kakvoće ulja u motoru.

Zagrijte motor 5-10 minuta i ugasite. Otvorite poklopac i stavite nekoliko kapi ulja na list papira. Pažljivo stavite list na toplo mjesto i pričekajte 2 sata da se ulje osuši. Nakon toga provjerite rezultat.
Ako su rubovi tačke glatki, to znači da nema vode u ulju. Ulje je dobro.

Ako je središte tamno ili sivo, ulje je prljavo. Vrijeme je da ga promijenite.

Ako se na papiru mogu vidjeti metalni dijelovi, to znači da su neki unutarnji dijelovi automobila oštećeni. Koristite ulje niske kvalitete.

Svijetlosivi ili smeđi krug znači da postoje neke čestice u ulju koje se ne otapaju. Ulje se treba mijenjati.

Provjera kvalitete plina.

Stavite kap plina na bijeli list papira, puhnite na nju i pričekajte da kap ispari. Ako je papir posve bijel nakon eksperimenta, to znači da koristite plin visoke kvalitete. Ako postoji masna tačka, to znači da postoji neki kerozin u plinu.

Kako provjeriti plin za smolu:

Stavite kapljicu plina na staklo i zapalite ga. Nakon što kap ”izgori”, provjerite boju krugova oko nje. Ako su bijeli, nema smole u plinu. Ako su smeđi, ima dovoljno smole da ozbiljno ošteti motor.

Kako provjeriti je li dodana voda u plin:

Ulijte plin u prozirnu posudu i dodajte malo otopine mangana. Dobro ga protresite i provjerite boju. Ako se kristali mangana otope i plin postaje ljubičast ili ružičast, znači da je dodana voda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh