Aktuelno

Katalizatori masovno na meti lopova

Kris King je bio toliko isfrustriran nakon što su mu lopovi po drugi put ukrali katalizator s njegove Toyote Auris, da je prodao automobil i sada se vozi autobusom.

Krađa - Screenshot

„Prvi put su skinuli katalizator s mog automobila u aprilu, u 00.45h poslije ponoći“, kaže on. „Probudio me jak zvuk, nakon čega se čula škripa guma automobila u odlasku. Katalizator sam zamijenio novim, ali su mi komšije rekle da će automobil ponovo biti na meti lopova. Bili su u pravu. Tri mjeseca kasnije, lopovi su se vratili, ovoga puta u sedam ujutro.

Kako pišu Vrele Gume, kriminalci su uspjeli samo djelimično da presjeku katalizator prije nego što su pobjegli. Komšija je uspio da napravi prilično loš snimak na mobilnom telefonu, ali su kradljivci nosili maske i uklonili registarsku tablicu sa svog vozila. Po podacima policije u Engleskoj i Velsu, 13.000 katalizatora je ukradeno tokom 2019., u poređenju s 2.000 godinu dana ranije. Međutim, postoje validni dokazi da su ove brojke u realnosti daleko veće.

Ono što lopove privlači su plemeniti metali u katalizatorima – rodijum, paladijum i platina, čija je cijena naglo porasla posljednjih godina. Po tom pitanju je najviše napredovao rodijum. U 2014. je unca (28,35 grama) koštala oko 750 funti da bi danas cijena za istu količinu iznosila 9.000 funti, odnosno sedam puta više od zlata. Iz razloga što su njihovi katalizatori manje zagađeni izduvnim gasovima, hibridni automobili su omiljeni među lopovima, mada su SUV/krosoveri često na njihovom „nišanu“ zbog lakšeg pristupa podvozju. Zamjenski katalizator košta u Velikoj Britaniji oko 1.000 funti.

Toyotina internet stranica prenosi izvještaje vlasnika Aurisa i Priusa, čiji su katalizatori ukradeni. Ogromno povećanje premija osiguranja (neke za čak 600 posto), pa čak i odbijanje pokrivanja troškova, ubrajaju se u najozbiljnije probleme koje vozači doživljavaju, dok drugi optužuju kompaniju da nije dovoljno učinila na upozoravanju kupaca na potencijalne neprijatnosti. Toyota kaže da je redukovala sadržaj plemenitih metala u katalizatorima novih modela, da bi obeshrabrila lopove, dok je istovremeno stavila na raspolaganje uređaj za zaključavanje katalizatora po cijeni klasičnog alarma, uz graviranje komponente. Kompanija kaže da sarađuje s vlastima i policijom da bi podigla svijest o ovom problemu i neophodnosti pooštravanja zakonskih mera.

Video klipovi na YouTubeu, gdje se mogu vidjeti lopovi kako kradu katalizatore, pokazuju do koje mjere su verzirani. Automobil s „ekipom“ bi se zaustavio pored ciljanog vozila čak i usred bijela dana. Jedan od lopova bi stražario, dok bi saučesnik dizalicom podigao vozilo. Treći bi se uvukao ispod automobla i odradio posao. Slijedi oslobađanje dizalice i „bježanija“. Čitava „radnja“ traje oko 60 sekundi, piše portal “Vrele gume“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh