Aktuelno

Vozači nemaju pojma, ali ovih šest stvari će im spasiti automobil: Majstor vam neće biti potreban

U garažama se često čuva sve i svašta, pa se tako nađe i motorno ulje, koje je vjerovatno nekada kupljeno povoljno, ali nikada nije upotrebljeno.

Ilustracija - Automobili.ba

Na pitanje koliko dugo je moguće čuvati ulje prije nego što ga upotrebite, odgovor glasi – 3 do 5 godina u zavisnosti od tipa (sintetičko, polusintetičko ili mineralno) i aditiva.

Ako u ulju ima gvožđa ili bakra, ono će brže da oksidira. Takođe, kada jednom načnete pakovanje, poželjno ga je iskoristiti u roku od 6 mjeseci. Ulje bi trebalo držati u prostoriji bez direktne sunčeve svjetlosti, čija temperatura ne ide u ekstreme.

Provjerite pakovanje i sadržaj:

Ekstremne temperature će uticati na sposobnost ulja da efikasno podmazuje agregat, a preniske bi mogle da dovedu do stvaranja sedimenata, prenosi Revija HAK.

Nije pametno koristiti već otvorenu ambalažu s uljem nakon pola godine i kasnije. U kontaktu sa vlagom ili prašinom, u ulju mogu nastati sedimenti, odnosno, čestice koje se ne mogu otopiti. Prije korišćenja, trebalo bi provjeriti teksturu i boju ulja.

Ako vas zanima kako ulje podmazuje motor, pogledajte naredni video:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh