Aktuelno

Ovih 10 simptoma ukazuju da vam je hitno potreban automehaničar

Ne treba čekati da automobil stane nasred puta ili prometne ulice, bolje je reagovati na prve simptome predstojećeg kvara – a obično je i puno jeftinije.

Automobil - Pixabay.com

Ovo su tipični simptomi koji ukazuju na to da vaš automobil hitno treba da posjeti mehaničara, a u nekim slučajevima je bolje pozvati šlep službu.

1. Svijetli indikatorska lampica “check engine”

Logično je da bi lampica koja vam ukazuje da treba provjeriti motor (ili poruka na instrument tabli koja preporučuje posjetu servisu) trebalo da podstakne vozača da ode do mehaničara.

Međutim, u praksi se često događa da vozač – sve dok automobil vozi normalno, i pored upaljene lampice odlaže odlazak mehaničaru. To je često skupa greška!

Da, događa se da se svjetlo uključi iz trivijalnog razloga, npr. zamućeni kontakt na jednom od senzora, ali češće su razlozi ozbiljniji.

Lampica “check engine” (provjeri motor) obično se pali kad upravljačka jedinica motora otkrije neispravan signal jednog od senzora ili kada vrijednosti koje mjeri senzor premašuju parametre pretpostavljene od proizvođača, podsjeća sajt Automobili.ba.

Često u takvoj situaciji kontroler zamijeni takva pogrešna očitanja “sigurnim” parametrima, koji vam omogućavaju nastavak vožnje, ali povezani su sa smanjenjem performansi ili povećanjem potrošnje goriva.

U ozbiljnijim slučajevima automobil takođe može preći u “safe mode” (sigurni način rada), u kojem je snaga motora drastično ograničena, ventilatori hladnjaka se uključuju itd.

Šta treba uraditi?

Odvezite auto u servis koji će iz dijagnostičkog sistema pročitati razlog zašto se lampica “check engine” upalila. Ovo je često prvi simptom nadolazećeg ozbiljnog kvara, jer se, na primjer, lanac rasteže ili će se dizne uskoro “začepiti”.

2. Mjerač temperature motora je blizu ili u crvenom polju

Isključite motor ako mjerač temperature uđe duboko u crveno područje. Motor se može pregrijati za nekoliko sekundi.

Ako se kazaljka mjerača temperature rashladne tečnosti često približava crvenom polju ili čak ulazi u crveno polje, motor može biti ozbiljno ugrožen, piše “B92“.

Na primjer, termostat ne radi ispravno, ventilator hladnjaka se ne uključuje, nema rashladne tečnosti ili pumpa za vodu ne radi kako treba.

Zanemarivanje takvog simptoma može vrlo brzo dovesti do pregrijavanja i gašenja motora.

Ako ispod haube nema oblaka pare i u rezervoaru ima rashladne tečnosti, možete pokušati da uključite grijanje maksimalnom snagom – grijač tada djeluje kao dodatni hladnjak motora – ako temperatura počne da pada, možete pokušati da vozite do radionice. U suprotnom će šlep služba biti sigurnije rješenje.

3. Indikator punjenja akumulatora svijetli ili trepće tokom vožnje

Svjetlo sa simbolom akumulatora se uključuje kad je napon koji generiše alternator niži od napona akumulatora – tj. punjenje nije dovoljno.

Ako se akumulator ne puni, automobil će možda preći nekoliko kilometara dok se struja ne ugasi, a indikatori ostalih sistema (uključujući ABS ili vazdušne jastuke) zasvijetliće trenutak ranije, obavještavajući vozača o preniskom naponu u sistemu.

Upozorenje! Ako indikatorska lampica treperi ili svijetli lagano, to je obično signal istrošenosti četkica, ali i kvara u elektronskom dijelu reglera.

Indikator punjenja takođe se može uključiti kad pukne kaiš alternatora. Ovo je alarmantan signal, jer isti kaiš često pokreće pumpu rashladne tečnosti, a motor se nakon nekog vremena može pregrijati.

4. Indikatorska lampica pritiska ulja se pali tokom vožnje

Ne, crvena lampica tipa “Aladin” koja se pali tokom vožnje, ne obavještava vas da ulje treba doliti što je prije moguće.

To je signal da je pritisak ulja prenizak da bi se osiguralo pravilno podmazivanje motora.

Upozorenje da je pritisak ulja pao znači da je vozilo možda pred velikim kvarom motora ili da se to već dogodilo. Svako ko nastavi da vozi i pored tog upozorenja, rizikuje katastrofalan kvar motora.

5. Ulje u rashladnoj tečnosti

Masni tragovi u ekspanzijskom rezervoaru rashladne tečnosti ne slute na dobro – kao i zamućenje ulja i smeđe naslage na čepu za ulje. To je čest simptom problema sa zaptivkom glave motora.

Hitna posjeta mehaničaru i pažljiva dijagnostika su neophodni – motor može otkazati u bilo kojem trenutku.

6. Neravnomjeran rad motora, neuspjelo paljenje

Razlozi za takve simptome mogu biti i relativno trivijalni, ali i vrlo ozbiljni – ali to ne znači da se u takvim slučajevima može “voziti i gledati”.

Zašto? Jer čak i ako je uzrok neravnomjernog rada motora trivijalna stvar, može, između ostalog, brzo dovesti do preranog oštećenja zamajca, uništavanja katalizatora preplavljenog nesagorjelim gorivom i mnogih drugih ozbiljnih kvarova.

7. Metalni zvuk “kucanja” pri pokretanju i gašenju motora, trzanje prilikom pokretanja

Plivajući zamajac, obično prije nego što se potpuno raspadne, između ostalog upozorava i kucanjem prilikom pokretanja i gašenja motora.

Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na progresivno trošenje plivajućeg zamajca. U ekstremnim slučajevima može se potpuno raspasti – ne samo da će automobil tada ostati na putu, već i ostaci zamajca mogu izazvati ozbiljnu štetu ispod haube.

8. Miris goriva u automobilu

U starijim automobilima blagi miris goriva u unutrašnjosti vozila bila je sasvim normalna pojava.

Ako osjetite miris goriva u modernom automobilu, to je ozbiljan razlog za zabrinutost – vozilo bi u najgorem slučaju moglo i da se zapali.

Upozorenje! Korisno je saslušati saputnike – ako vozite automobil u kome duže vrijeme pomalo osjećate miris goriva, lako ćete se na njega naviknuti i prestaćete da na to obraćate pažnju.

9. Gubitak kočne tečnosti

Svjetlo pokazivača trebalo bi nas obavijestiti o gubitku kočne tečnosti.

U osnovi su dva razloga za to što je nivo u rezervoaru pao ispod minimuma – ili su se kočne pločice i diskovi jednostavno istrošili, zbog čega klipovi u čeljustima vire više nego što bi trebalo i više tečnosti “ulazi” u sistem, ili dolazi do curenja.

U oba slučaja posjeta mehaničaru je neophodna

10. Bučan “auspuh”

Zarđali izduvni sistem gubi svojstvo nepropusnosti.

Ne, ne govorimo o sportskom izduvu, već o situaciji u kojoj izduvni sistem odjednom postaje glasniji nego što je bio prije. To je obično rezultat rđe i curenja izduvnih gasova.

Zašto ga ne biste malo vozili dok besplatno uživate u “sportskom zvuku”? Postoji barem nekoliko razloga protiv ove ideje.

Prije svega, takav oslabljeni auspuh može na kraju otpasti tokom vožnje, uzrokujući ozbiljnu štetu na vašem automobilu (npr. oštećenje branika) ili čak na vozilima iza vašeg.

Drugo, izduvni gasovi mogu završiti tamo gdje ne bi trebalo, tj. u kabini automobila.

Treće – u ekstremnim slučajevima vreli izduvni gasovi mogu čak uzrokovati požar na automobilu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh