Aktuelno

Sigurnosni pojas važniji je od airbaga, usto mu i pomaže

Sigurnosni pojas primarna je zaštita vozača i putnika u automobilu, koja usto osigurava funkcionalnost i sigurnosne značajke zračnog jastuka…

Sigurnosni pojas - Autoportal.hr

ADAC, njemački autoklub (najorganiziraniji na svijetu), pokazao je kako je, za sigurnost vozača i putnika, najvažnije ispravno sjediti i vezati sigurnosni pojas. Sve ostalo (zone za gužvanje, zaštitni kavez, zračni jastuci…) ima punu učinkovitost samo uz pravilno sjedenje, podešene naslone za glavu i ispravno vezivanje, piše portal “Autoportal“.

Riječ je o sistemu pasivne sigurnosti, koja pomaže kad se nesreća već dogodi (aktivna sigurnost – ABS, ESP, gume, svjetla, praćenje trake, autonomno kočenje… pomaže da se nesreća ne dogodi).

Vozač koji nije vezan sigurnosni pojasom, suvozač koji drži nogu na armaturi, dijete koje straga nije zavezano u propisnoj sjedalici, ili uopće nije vezano, riskiraju teške povrede i u najsavremenijim automobilima.

Pokazao je to crash-test proveden prema Euro-NCAP standardima u dva Volkswagen Golfa 2.0 TDI, pri brzini ud 64 km/h, uz 40-postotno preklapanje.

Takav test simulira najopasniji frontalni sudar, u kojem i strada najviše osoba u prometu. Testovi su, naravno, provedeni s testnim lutkama. U slučaju ispravnog vezivanja pokazalo se da tada ne bi došlo do povreda, odnosno vozač i putnici prošli bi bez povreda.

Osobe koje se, u istom automobilu i u istim uslovima nisu vezale, ili su sjedili nepropisno, doživjeli su vrlo teške i po život opasne povrede. Zbog toga je važno:

  • ‘Frajeri’ vole ‘prevariti’ pojas vezivanjem iza leđa. Ne radite to, vežite se pravilno!
  • Nevezivanje je posebno opasno za manje osobe.
  • Bez pojasa zračni jastuk je neučinkovit i postaje opasan.
  • Nevezana osoba straga opasna je za sebe i osobe sprijeda, koje može povrijediti i usmrtiti inercijom vlastitog tijela. Vežite se!


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh