Aktuelno

Ko će proizvoditi prvi veganski automobil, Magna u konkurenciji

Proizvodnja modela automobila Fisker Ocean u austrijskom Grazu proizvedenog od plastike mogla bi započeti 2022. godine, objavio je austrijski list Kurier.

Za električni automobil kažu da je veganski – bez životinjske kože, a plastika bi se dobivala od reciklirane plastike iz oceana, te je automobil otuda i dobio naziv.

Električni sportski terenac koštao bi manje od 40.000 eura.

Na krovu će imati solarne ćelije, koje će dodatno napajati bateriju, a njegov domet će biti 500 kilometara.

Magna Steyr, koja ima i pogon za lakiranje u Sloveniji, planira u Grazu izgraditi veći proizvodni kompleks, a za novine su potvrdili da su potpisali pismo namjere za saradnju, koje potvrđuje obostrani interes.

Međutim, odluka o proizvodnji u Grazu još nije konačna. Reuters izvještava da Fisker također istražuje moguće proizvodne lokacije u SAD-u i Kini. Štajerci se nadaju uspjehu u globalnoj konkurenciji.

Automobil je dizajnirao Dane Henrik Fisker, koji živi u Kaliforniji i uključen je u proizvodnju modela poput BMW-a Z8 i Aston Martin DB9 i V8 Vantage, a već 15 godina pokušava prodrijeti na tržište električnih automobila.

Do sada, s montažnih linija nije lansiran niti jedan automobil za proizvodnju Fiskera, ali stručnjaci i investitori su oduševljeni njegovim prototipima, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Vrijednost Fiskerove kompanije procjenjuje se na 2,9 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh