Aktuelno

Kako zaštiti automobil od korone? Jedini način da pravilno dezinfikujete vozilo prije polaska na put

Budite sigurni da ste uklonili koronavirus i sve mikrobe iz svog vozila.

Čišćenje automobila - Srbija danas

Tokom pandemije korona virusa svugdje se preporučuje pojačana higijena, pa ne treba zaboraviti ni automobil.

Ipak, nisu svi upućeni kako da to pravilno urade, a da u isto vrijeme budu sigurni da su dobro dezinfikovali unutrašnjost svog vozila.

Moramo imati u vidu da se u našim vozilima nalazi veliki broj materijala sa kojima smo u kontaku pri svakom ulasku u vozilo, kao i da korona virus opstaje na velikom broju njih i po nekoliko dana.

Počnite sa usisavanjem

Ako odavno niste čistili automobil, trebalo bi da počnete sa usisavanjem i generalnim čišćenjem đubreta u njemu, ukoliko ga ima. U fokusu treba da vam budu bacili. Ako vjerujete da je unutrašnjost vašeg vozila bila izložena virusu, najbolje bi bilo da nosite rukavice tokom čišćenja.

Unutrašnjost automobila je skup različitih tkanina i tvrdih površina, pa stvari kao što su izbjeljivač i sredstvo za dezinfikovanje ruku, koje ubijaju virus, mogu da oštete neke materijale u vašem vozilu.

Ako imate proizvode isključivo namijenjene održavanju unutrašnjosti automobila, njima možete da uklonite velike količine prašine i prljavštine. Tako nećete dezinfikovati površine, ali ćete ih kasnije lakše čistiti.

Dezinfikovanje mesta sa kojima ste u kontaktu

Kada završite sa prvim korakom čišćenja, treba da pređete na dezinfekciju. Prema savjetima stručnjaka, najefektivniji u borbi protiv koronavirusa su sapun i voda, a kako većina sapuna sadrži blage deterdžente, oni neće biti toliko štetni za unutrašnjost vašeg automobila.

Za korona virus nije važno da li je voda hladna ili topla, sve dok se kombinuje sa sapunom. Za čišćenje možete koristiti krpe ili mikrofiber peškire, koji će biti nježniji prema površinama u automobilu. Potpuno pokvasite krpu i iscijedite svu suvišnu vodu prije nego što išta obrišete, jer sigurno ne želite da vam cijeli auto bude mokar poslije čišćenja.

Zatim se bacite na dijelove koje najviše dodirujete, kao što su drške na vratima i volan, menjač, radio, sigurnosni pojas i sve drugo sa čim ste često u kontaktu.

Ne zaboravite i naslone za ruke i dio između prednjih sjedišta, kao i sva sjedišta u vozilu. Trebalo bi da za svaki slučaj pređete preko svih površina, ali ove navedene nikako ne bi trebalo da propustite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh