Aktuelno

Vozači, pažnja: Eksperti su izdali važno upozorenje u vezi s koronavirusom

Neobične situacije zahtijevaju neobične mjere.

Maska - Cazin.ba

U vremenu koronavirusa jedan od neizostavnih predmeta je zaštitna maska. Zaštita usta i nosa neophodna je i vozačima: Ako tokom vožnje želite kupiti sendvič, rashladno piće, ili dopuniti rezervoar, potrebna je maska, prenosi “Radio Sarajevo“.

Stoga, mnogi u vozilu čuvaju barem jedan primjerak, a analize pokazuju da se maske najčešće postavljaju na središnji retrovizor. Stručnjaci njemačke organizacije tehničkih pregleda DEKRA upozoravaju da to može ugroziti sigurnost.

Prema našim ispitivanjima, čak i relativno mali predmeti na središnjem ogledalu, poput vrpci, mirisnog drveća narušavaju vidljivost. To se još više odnosi na masku za lice koja ima relativno veliku površinu“, kaže Peter Rücker, voditelj istraživanja za nesreće DEKRA-e.

Problem nije samo u tome što je vozačko vidno polje ograničeno – naročito pri skretanju desno. Dodatni razlog za upozorenje je to što analize pokazuju da predmet obješen za ogledalo odvraća pažnju vozača.

Kao vozač naviknete se na činjenicu da se uvijek nešto kreće na rubu vašeg vidnog polja. Posljedica toga je da mnogo kasnije primjećujete pokrete izvan vozila, na primjer bicikliste ili pješake s desne strane ceste“, kaže Rücker dodajući da to može dovesti do ozbiljnih nesreća.

Maska služi za zaštitu drugih ljudi. Ako je nepromišljeno držite na retrovizoru, činite suprotno, odnosno ugrožavate ostale učesnike u saobraćaju“, kaže ekspert DEKRA-e.

Njegova je preporuka jasna: “Spremite svoju masku u jedan od pretinaca za odlaganje, kojih ima mnogo u modernim automobilima“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh