Aktuelno

Nijemaci znaju najbolje: Lista automobila koji se nikada ne kvare i onih koje treba izbjegavati

Njemački autoklub (ADAC) objavio je spisak modela koji se najčešće kvare.

Automobil - Pixabay.com

ADAC je u 2019. godini obavio čak 3,7 miliona intervencija pomoći na putu i na osnovu toga napravio jednu od najpouzdanijih baza podataka.

Sa kojim automobilima nema puno problema, a koji se često nalaze na popisu intervencija mehaničara ovog autokluba? Ovo je možda i najbolja analiza jer pruža informaciju o tome sa kojim automobilima najvjerovatnije nećete imati problema na putu, a za koje postoji velika verovatnoća da otkažu poslušnost, piše “Index“.

Ukupno je analizirano 113 modela automobila, a od tog broja 18 se smatra nepouzdanima. Statistički uzorak obuhvata modelske godine 2010-2017.

U klasi malih gradskih automobila (A segment) najpouzdanija je Toyota Aygo, a pohvale zaslužuje i VW Fox.

S druge strane, nepouzdan je Smart ForFour (najviše problema imaju godišta 2015. i 2016.) i sa njim se povezuju problemi sa akumulatorom i alternatorom.

Tu je i Fiat 500 sa problemima sa mijenjačem. Hyundai i10 je odličan u godištima 2010-2013, a novije generacije su solidne. Solidan je i Ford Ka, a isto važi i za Seat Mii, Škodu Citigo, VW Up! i Opel Adam.

Kod malih automobila (B segment) pouzdanima su se pokazali: Audi A1, Citroen C3, Fiat Punto, Honda Jazz, Mazda CX-3, Mini, Mitsubishi Space Star, Peugeot 2008, Renault Captur, Suzuki Vitara i Toyota Yaris.

Prema ADAC-u, dva nepouzdana modela su Hyundai i20, godište od 2011. do 2014. (problemi sa svećicama i paljenjem) kao i Opel Meriva iz 2017. godine (problemi sa sistemom hlađenja motora).

U kompaktnoj klasi odlični su Audi A3 i Q3, BMW Serije 1 i 2, X1, Mercedes A i B klasa, CLA i GLA. Od nepremijum vozila pohvale zaslužuju Hyundai Tucson, Mitsubishi ASX, Škoda Rapid i VW Beetle.

Sa druge strane, Nissan Qashqai ima ozbiljne probleme sa akumulatorom, tvrdi ADAC, a Kia Ceed iz 2011. godine je na osnovu njegove statistike model sa najviše kvarova na putu od svih automobila.

U srednjoj klasi odlični su Audi A4, A5 i Q5, BMW Serije 3 i 4.

Nisu se proslavili Ford S-Max (akumulator, filter čestica čađi, pumpa goriva i alternator) te Seat Alhambra i VW Sharan (recirkulacija izduvnih gasova).

U višoj klasi pouzdani su Audi A6 i BMW Serije 5, a vrlo dobri su Mercedesi Vito, Viano i V klasa.

Starije Mercedesove E klase imaju problema sa akumulatorom pa i defektima sa upravljačem. Ipak, sa ovim vozilom situacija se značajno popravlja od 2014. godišta nadalje.

Generalno, najčešći kvarovi na automobilima su na akumulatoru (41.8%), motoru (17.4%) i elektronici (10.6%).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh