Aktuelno

Zbog ljubavi prema oldtajmerima, Sener postao vrsni majstor za tu vrstu četverotočkaša

Naučni istraživač s Anadolu univerziteta Oguz Sener strastveni je zaljubljenih u stare automobile, oldtajmere, a zbog te ljubavi je postao i vrsni majstor za tu vrstu vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Oguz Sener - Twitter

Sener je 36-godišnji uposlenik Odjela za istraživanja i razvoj tehnologija učenja pri turskom Anadolu univerzitetu, a već dvije decenije traje njegova pasija za starim četverotočkašima.

Njegov otac je prije 20 godina kupio Chevrolet Impalu iz 1969. godine, a on se kao tinejdžer odmah zaljubio u oldtajmene.

Dvije godine je čekao da dobije vozačku dozvolu i sjedne za volan ljubimca iz očeve garaže.

On je u razgovoru s novinarom AA kazao da su mu prve vožnje obilježili stalni kvarovi na vremešnom Chavroletu, što ga je nagnalo da istražuje i uči kako da se sam brine o automobilu.

Danas je Sener širokoj javnosti poznat kao vrsni majstor za oldtajmere koji vrijednim rukama popravlja i restaurira stare klasične automobile i vraća im stari sjaj.

U svojoj kolekciji posjeduje automobile iz 1956., 1957., 1961. i 1964. godine.

Ukoliko ste ljubitelj i vozite oldtajmera, morate imati ključ pri ruci i biti spremni da se samostalno brinete za neke sitne kvarove. Ovakve automobile trebaju voziti ljudi koji se ne boje uprljati ruke motornim uljem. Ovo nisu automobili koje možete odvesti na servis i onda voziti do narednog redovnog servisiranja jer možete se susresti s kvarom odmah po izlasku sa servisa“, kazao je Sener.

Ističući kako se mali broj automehaničara bavi popravkama i restauracijom oldtajmera, Sener je kazao da je naučio mnogo i da održava oldtajmere mnogih prijatelja.

Sener dalje tvrdi da se pri vožnji starih automobila ne sluša muzika, već rad motora.

Stalno sam preokupiran ovim automobilima i noću ne spavam ako imam neki neriješeni kvar. Najveće muke imam pri nabavci dijelova. Neke sam naručivao čak iz SAD-a i Meksika. Neke dijelove i sam pravim na tokarskim strojevima, jer su skupi“, kazao je Sener.

Sener je dalje kazao da mu je jedini problem to što mu je supruga poprilično ljubomorna na njegove automobile.

Često me pita jesam li vjenčan s njom ili s automobilima. Ovo je moja ljubav i popravljanje starih automobila mi je draže od bilo kog posla koji sam radio“, kazao je Sener.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh