Aktuelno

“Seat” umjesto automobila proizvodi respiratore, dnevno ih napravi 100

Španski proizvođač automobila “Seat” počeo je proizvoditi respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa, saopštila je danas kompanija.

Autoindustrija - Ilustracija / Webtribune.rs

“U našem pogonu u Martorellu (Katalonija) danas se ne proizvode automobili, nego respiratori za pomoć pri disanju u sklopu saradnje sa zdravstvenom službom, u jeku krize oko bolesti covid-19”, saopštio je “Seat” na internet stranicama.

U Španiji je u utorak ukupni broj preminulih od koronavirusa dostigao broj 13.798. Španija je nakon Italije zemlja s najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija, prenosi “Hina”.

Na proizvodnji respiratora radi 150 radnika “Seata” koji su premješteni sa svojih uobičajenih radnih mjesta.

Kompanija dnevno proizvodi 100 tih aparata, a krajem sedmice broj namjerava povećati na 300, nakon što dobije odobrenje ministarstva zdravstva, prenosi “El País”.

Španija se suočava s nedostatkom sanitarnog materijala pa razne kompanije preusmjeravaju svoje proizvodne linije u izradu zaštitnih maski, odijela i dezinfekcijskih sredstava.

U Španiji je od 30. marta obustavljena svaka ekonomska aktivnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh