Aktuelno

Pljušte otkazi u “gigafabrici”: “Tesla” otpušta 75 posto zaposlenih

Kopmanija “Tesla” planira da smanji broj angažovanih radnika u svojoj fabrici akumulatora u Nevadi (SAD) za oko 75 posto zbog pandemije koronavirusa.

No image - Haber.ba

Ovaj potez kompanije uslijedio je nakon saopštenja njenog japanskog partnera za proizvodnju akumulatora, Panasonica, da će ove sedmice smanjiti rad u fabrici u Nevadi, prije nego što je zatvori na 14 dana, izvještava “Reuters”.

Fabrika proizvodi električne motore i baterije za Teslin popularni automobile Model 3.

“Tesla nas je obavijestio da će narednih dana u Gigafabrici u okrugu Storej smanjiti broj angažovanih radnika u pogonu za otprilike 75 posto”, napisao je Ostin Ozborn u postu na web stranici tog okruga, navodi “Tanjug”.

Nikakvi dodatni detalji nisu navedeni , pa ni to koliko zaposlenih radi u fabrici.

Tesla nije odmah odgovorio na zahtev Reutersa za komentarom.

Ranije je Reno Gazet žurnal pisao o planiranoj obustavi proizvodnje u fabrici u Nevadi, navodeći da Pnasonic tamo ima oko 3.500 radnika, dodaje britanska agencija.

Tesla je prošle sedmice najavio da će privremeno obustaviti proizvodnju u svojoj fabrici vozila u zalivu San Francisko od 23. marta, kao i u svojoj njujorškoj fabrici solarnih krovnih panela.

Međutim, glavni izvršni direktor kompanije Ilon Musk rekao je da će kompanija ponovo otvoriti njujorški pogon “što je prije moguće zbog humanitarninh potreba” radi proizvodnju respiratora za pacijente sa koronavirusom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh