Aktuelno

Volkswagen zbog širenja korona virusa privremeno obustavlja proizvodnju u Evropi

Proizvodne fabrike VW rad će obustaviti od sutra, a to je je prva velika njemačka kompanija koja je donijela takvu odluku u jeku globalne pandemije korona virusa

AA

Njemački gigant autoindustrije Vokswagen gasi proizvodnja postrojenja u Evropi zbog širenja potencijalno smrtonosnog korona virusa, javlja AA

Iz kompanije je saopćeno da su na dvije sedmice zaustavili proizvodnju u Evropi.

Mjere koje vlasti u evropskim zemljama donose u borbi protiv širenja korona virusa onemogućavaju isporuke auto dijelova, što je jedan još jedan od faktora zbog kojih se Volkswagen odlučio na privremeno zaustavljanje proizvodnje.

U saopćenju se navodi da su privremeno zatvorene Volkswagenove fabrike u Bratislavi, Pamploni, Palmeli, Wolfsburgu, Emdenu, Dresdenu, Osnabrucku, Zwickau, Brunswicku, Chemnitzu, Hannoveru, Kasselu, Salzgitteru i kompleks Sitech.

Proizvodne fabrike VW rad će obustaviti od sutra, a VW je prva velika njemačka kompanija koja je donijela takvu odluku,

U 72 Vokswagenove fabrike u Evropi radi 275.000 radnika, a u svijetu VW zapošljava 670.000 ljudi.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u najmanje 163 države i teritorije u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju Covid-19.

U svijetu je korona virusom zaraženo više od 198.000 ljudi. Od posljedica zaraze preminulo je najmanje 7.990, a izliječeno je 82.779 ljudi.

Nakon što je širenje virusa u Kini splasnulo i život se počeo vračati u normalu, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom korona virusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh