Aktuelno

Ova obuća nije pogodna za vožnju, a evo šta trebate nositi umjesto nje

Ako ne nosite odgovarajuću obuću tokom vožnje, ugrožavate i sebe i druge u saobraćaju jer se može dogoditi da vam noga sklizne s papučice ili da nemate dobar osjećaj pri pritiskanju, kao i da pritisnete pogrešnu papučicu.

Vožnja - Ludodobola.com

Zato bi najbolje bilo da u automobilu uvijek imate pogodnu obuću za vožnju koju ćete obuti kada uđete u njega, piše Geico.

Obuća pogodna za vožnju

1. Patike

Patike za tenis ili za trčanje dobre su za vožnju jer su primjereno pričvršćene za vaše stopalo i jer imaju ravan i mekan đon koji vam omogućava da lijepo osjetite papučicu i da steknete dojam koliko jako ste je pritisnuli, prenosi “Klix“.

2. Obuća za vožnju

Ova obuća prvenstveno je napravljena za vozače sportskih automobila. To su zapravo mokasinke s gumenim đonovima i u njima vozač ima bolji osjećaj dok pritiska papučicu.

Obuća koju ne trebate nositi kada vozite

1. Japanke i papuče

Obuća koja može ispasti tokom vožnje nije dobra jer se može dogoditi da se zaglavi između papučica pa da zbog toga izgubite kontrolu nad vozilom.

2. Kućne papuče

Ova obuća napravljena je da bismo se u njoj osjećali udobno dok smo kod kuće i nije dobra za vožnju. Kako kućne papuče nisu pričvršćene za nogu sa svih strana, također mogu ispasti jer im je đon previše mekan, nemamo dobar osjećaj pri pritiskanju papučice pa se može dogoditi da ih pritisnemo manje nego što treba.

3. Cipele sa štiklom

Cipele sa štiklom mogu otežati prebacivanje noge s gasa na kočnicu i zapeti za pod automobila, a osim toga, kao i papuče, mogu ispasti, pa se zaglaviti između papučica i onemogućiti vas u kočenju ili davanju gasa, što je ozbiljan problem, osobito ako ste na prometnom mjestu gdje možete ugroziti i druge vozače jer ste izgubili kontrolu nad zapovijedima.

4. Cipele

Ni obične cipele, s debelim đonom, nisu dobre za vožnju jer u njima nemate osjećaj pri pritiskanju papučicu. Osim toga, njihov je đon često klizav zbog čega vam noga može sletjeti u nezgodnom trenutku s gasa ili kočnice.

5. Čizme

Što su čizme veće, to su nezgodnije za vožnju jer mogu zapeti za nešto, a ni u njima nemate dobar osjećaj u stopalima pa ne možete odrediti koliko jako pritiskate papučicu.

Nikako bosi

Osim toga, ne trebate voziti ni bosi jer golim nogama ne možete dovoljno jako pritisnuti kočnicu, a stopala vam se mogu oznojiti i skliznuti s papučica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh