Aktuelno

S-Klasa među SUV-ovima: Mercedes-Benz GLS dostupan u AS Kramar

Mercedes-Benz je svoj najveći i najluksuzniji SUV sa opravdanjem proglasio S-Klasom među SUV modelima. Nivo komfora i prestiža je zahvaljujući još raskošnijim dimenzijama i najnaprednijom tehnologijom na zaista izuzetnom nivou, a AS Kramar je već jedan takav SUV pripremio za isporuku u BiH.

No image - Haber.ba

Impresivan izgled Mercedes-Benza GLS najviše proizlazi iz njegovih impresivnih dimenzija, koje su čak i veće nego kod prethodnika, pa je duži za 77 mm i širi za 22 mm. Jedna od prednosti 60 mm dužeg međuosovinskog rastojanja je prostranost u unutrašnjosti, posebno u drugom redu sjedišta. Također, tri potpuno električno podesiva reda sjedala nude svim putnicima izdašnu količinu prostora i izvanrednu udobnost sjedenja. Sjedišta u trećem redu mogu se spustiti u pod kako bi se povećao prostor prtljažnika. Također, sa novim GLS po prvi put Mercedes-Benz je ponudio i opciju da ovaj šesterosjed dobijete u verziji s dva luksuzna pojedinačna sjedišta u drugom redu.

Aktivni ovjes E-ACTIVE BODY CONTROL sa 48-voltnim sistemom nudi izvanrednu udobnost, uzornu upravljivost ali i visok stepen off-road sposobnosti. Poput GLE modela i GLS sadrži najnoviju generaciju Mercedes-Benzovih sistema za pomoć u vožnji koji vozaču pružaju zajedničku podršku. Novi 4MATIC pogon osigurava veliku dozu sigurnosti i okretnost na cesti i snažne performanse izvan asfalta. Novi GLS u svom segmentu ima čak impresivnu aerodinamiku, sa Cd koeficijentom od 0,32. Novost je i funkcija pranja automobila koja omogućava da se automobil pripremi za ulazak u praonicu automobila jednim pritiskom na dugme.

Kao S-klasa među SUV-ovima, novi GLS zaista mazi luksuzom svoje putnike, posebno one na zadnjim sjedištima. Glavne karakteristike koje komfor u GLS-u dižu na vrhunski nivo su:

– MBUX sistem za zabavu na zadnjim sjedalima: dva 11,6-inčna dodirna ekrana za uživanje u filmu, muzici i internetu
– Rear Comfort paket Plus: Odvojeni tablet za kontrolu svih MBUX udobnih i zabavnih funkcija sa zadnjih sjedala
– Električno podesiva sjedišta u serijsokoj opremi, kao što je i funkcija Easy-Entry, koja olakšava ulazak i izlazak iz trećeg reda sjedala
– Jednostavno sklapanje svih zadnjih sjedala jednim pritiskom na tipku
– Izbor trosjed sjedala zadnje klupe ili dva luksuzna pojedinačna sjedišta s naslonima za ruke u drugom redu
– Dva potpuno zasebna sjedala u trećem redu (za ljude do 1,94 m visine)
– Grijana sjedala i odvojeni USB priključci za punjenje, također u trećem redu
– Dostupan je i pet-zonski automatski klima uređaj

Od 1997. godine, kada je M-klasa predstavljena, Mercedes-Benz proizvodi svoje premium SUV modele u Americi što je i glavno tržište ovih vozila širom svijeta. GL verzija u punoj veličini koja nudi prostor za sedam osoba lansirana je 2006. Godine 2015. facelift je naglasio luksuzni karakter velikog SUV-a druge generacije i najavio promjenu imena u GLS.

Luksuz u novom GLS-u velikodušno se dijeli među svim putnicima, posebno ako se naručuje paket Rear Comfort Plus. Uključuje 7-inčni Android tablet u vlastitoj priključnoj stanici, u većem luksuznom naslonu za ruku drugog reda. Tablet omogućava kontrolu nad svim funkcijama za udobnost i zabavu MBUX iz reda na zadnjim sedištima, kao što su pristup radiju, televiziji, medijima, telefonu i web pretraživaču. Može se koristiti i za upravljanje paketom Rear Seat Comfort i automatskom klimom sa pet zona za zadnja sjedala. Vozač može, u svakom trenutku, preuzeti kontrolu nad svim opcijama sa svog sjedišta.

Središnja konzola također ima pretinac za bežično punjenje pametnih telefona i dodatne USB portove. Putnici nazad se mogu opustiti zahvaljujući luksuznim naslonima za glavu s dodatnim jastucima i zadnjoj produženoj središnjoj konzoli između prednjih sjedala s držačima za čaše. Moguće je naručiti i luksuzna sjedala s funkcijom masaže lumbalnog dijela leđa i kontrolom klime kao dodatnom opcijom za Rear Comfort paket Plus u drugom redu.

MBUX sistem za zabavu na zadnjim sjedištima dostupan je za sve varijante sjedenja – za još veću zabavu i praktičnost. Sadrži dva 11,6-inčna ekrana osjetljiva na dodir koji omogućuju putnicima u drugom redu da uživaju u filmovima ili muzici, koriste integrisani web preglednik ili pozivaju i unose informacije o putovanju. Svaki ekran prikazuje sadržaj koji je odabrao pojedinačni korisnik. Pored opcija koje nudi MBUX sistem za zabavu, korisnici mogu reprodukovati i svoje vlastite medije sa mobilnog telefona, tableta ili laptopa. Ako je GLS opremljen opcionalnim MBUX zadnjim tabletom, ovaj se može koristiti i za upravljanje MBUX sistemom za zabavu zadnjeg sjedišta.

Mercedes-Benz uz GLS nudi OM 656, šestocilindrični redni dizelski motor koji je dostupan u dvije verzije. U AS Kramar stigla je snažnija verzija GLS 400 d 4MATIC sa 243 kW (330 KS) i okretnim momentom od 700 Nm. U obje verzije, ovaj snažni motor već je u skladu s Euro 6d standardom (RDE / Real Driving Emissions Step 2), koji je tek stupio na snagu. U svim varijantama novog GLS-a snaga se prenosi automatskim mjenjačem 9G-TRONIC koji je zaslužan za neprimjetne ali vrlo brze i efikasne primjene stepeni prenosa.

Mercedes-Benz GLS u AS Kramar možete pogledati “ovdje“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh