Aktuelno

Dizel postaje nepoželjan, električna vozila sve popularnija

Kako kaže ACEA (Evropska asocijacija proizvođača automobila) zahtjevi za električnim vozilma porasli su za 81% u posljednjem kvartalu 2019. godine, odnosno traženo je 156.805 automobila.

Ispušni gasovi automobila - Twitter

Hibridna vozila i dalje čine većinu alternativnih u EU i to je porast za 69,2% u odnosu na identično tromjesečje u 2018. godini, što je takođe veliko pomjeranje.

Još prije novih standarda o emisijma električni automobili su postajali sve popularniji i popularniji, što nam dovoljno govori o tome šta narod želi da vozi, a kao glavni razlog dotadašnje slabe prodaje navodi se nedostatak izbora od strane proizvođača.

Uz sve ove brojke, navodi se da je 3,7% manje dizel vozila prodato u EU, a da je 29,5% manje registrovanih dizel automobila.

Doduše, Francuska, Njemačka, Rumunija, Švedska, Mađarska, Belgija i Slovenija imali su nešto značajniji broj kupljenih dizel automobila, ali je i dalje najzastupljenija verzija benzin, sudeći po EU tržištu, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh