Aktuelno

Njemački gigant na udaru zakona: I Kanada će tužiti Volkswagen

Kanadska vlada objavila je u ponedjeljak da će tužiti njemačkog proizvođača automobila Volkswagen za svjesni uvoz automobila koji krše standarde o emisiji ispušnih plinova.

Kanada - Nezavisne.com

Volkswagen se suočava sa 58 optužbi za kršenje kanadskog zakona o zaštiti okoliša, kao i dvije druge optužbe za pružanje pogrešnih informacija dužnosnicima.

Između 2008. i 2015., Volkswagen je u Kanadu izvezeo 128.000 vozila s dizelskim motorima koji su bili opremljeni softverom koji je omogućavao da izgleda da automobili proizvode manje emisije ispušnih plinova od stvarnih, prenosi “Fena”.

U izjavi iz VW-a je navedeno da sarađuju s kanadskim istražiocima i da su već pripremili sporazum o priznanju krivice uoči prvog pojavljivanja na sudu u Torontu u petak.

Volkswagen se trenutno suočava s tužbama u više od 50 država zbog skandala koji je već koštao kompaniju više od 27 milijardi eura zbog novčanih kazni i odšteta za kupce, navodi “DW”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh