Aktuelno

Drastičan pad proizvodnje automobila u Njemačkoj

Automobilska industrija, kičma njemačke ekonomije, suočila se s drastičnim padom proizvodnje u drugoj polovini 2018. godine, prema najnovijim podacima Federalne kancelarije za statistiku Njemačke.

Autoindustrija - Faktor.ba

Proizvodnja automobila i auto-dijelova u Njemačkoj pala je za 7,1 posto u drugom polugodištu 2018. godine u odnosu na prvo polugođe, prenosi “Finance News”.

Pad proizvodnje u auto-sektoru povukao je sa sobom čitav njemački industrijski sektor, čija je aktivnost pala za dva posto u drugoj polovini godine. Kada se izuzme auto-industrija, ukupna industrijska proizvodnja je smanjena za 0,9 posto, prenosi “Tanjug”.

Ključni razlozi posrtanja proizvodnje u njemačkom auto-sektoru u prošloj godini bili su pad inostrane potražnje, američka prijetnja tarifama i uvođenje strožih standarda za ispitivanje emisije ispušnih gasova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh