Aktuelno

Električni automobili nemaju šanse protiv klasičnih vozila!

Ushićenje bez pokrića!

Električni automobil - Ilustracija / Blogspot.com

Nova prognoza jedne konsultantske kuće ne daje velike šanse električnim automobilima. Usprkos činjenici da je u jednoj Norveškoj udio električnih automobila na tržištu gotovo 60%, ali i da su se u elektrifikaciju uključili gotovo svi veliki proizvođači, američka konsultantska kuća LMC Automotive ima drugačije prognoze. Oni kažu kako će udio električnih automobila rasti, ali ni blizu intenzitetu koji bi opravdavao današnje ushićenje u automobilskom svijetu, piše “Index“.

Norveška, Francuska, Njemačka, pa i Velika Britanija planiraju da se uvođenjem zabrana najkasnije do 2050. godine riješe fosilnih goriva, odnosno automobila pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Ne i Amerika za koju LMC Automotive prognozira kako će 2030. godine benzinci i dalje imati prevlast na tržištu novih automobila, i to s udjelom od čak 69%.

Prošle godine je udio automobila pokretanih fosilnim gorivima na tržištu novih vozila iznosio velikih 95%, a LMC prognozira kako će taj udio ove godine pasti na i dalje visokih 92%. A do 2030. će samo na pojedinim tržištima električni automobili biti popularniji, i to prvenstveno na onima gdje će važiti snažne povlastice. Tako se osim Norveške izdvaja Kina u kojoj bi udio automobila s klasičnim pogonom na benzin mogao do 2030. godine da padne na 48%.

No ipak, najveće razočaranje je Indija. Tamošnja vlast je 2017. godine najavila totalni prelazak na struju, i to svih vozila ličnog programa uključujući motocikle. Plan za 2030. je potom malo olakšan, i to na 30% udjela električnih vozila, a uprkos ogromnim ulaganjima LMC Automotive prognozira da će udio klasično pogonjenih vozila i 2030. godine iznositi čak 97%.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh