Aktuelno

Kinezi hakirali Teslin autopilot, programirali ga da vozi u suprotnoj traci

Kineski istraživači odlučili su testirati sigurnost Tesle te su hakirali autopilot sistem i uputili automobil u drugom smjeru. Ovom prilikom su isprobali nekoliko metoda, te su čak dobili odgovor iz Tesline kompanije.

Tesla Model 3 - Tesla.com

Najefektivnijom metodom pokazala se ona u kojoj su istraživači postavili tri specifično postavljene naljepnice i na taj način kreirali “lažnu cestu”. Na taj način su prevarili sistem da vjeruje da treba skrenuti i nastaviti voziti u susjednoj traci, koja ide u suprotnom smjeru, piše “Klix.ba“.

“Naše istraživanje je pokazalo da ovaj sistem ima nekoliko rizičnih stvari i da bi Tesla trebala raditi na tome da sistem prepoznaje kako izgleda traka koja vozi u suprotnom smjeru”, kazao je jedan od istražitelja.

Glasnogovornik Tesle kazao je kako je oduševljen istraživanjem, ali kako probleme navedene u njemu ne smatra realističnim prijetnjama jer vozač u svakom momentu može preuzeti volan u svoje ruke i zaustaviti saobraćajnu nesreću.

Također je dodao da mu se sviđa način rada ove grupe istraživača, te kako je svjestan da su uložili dosta truda i vještina u ovo istraživanje.

“Nastavit ću pratiti njihov rad”, zaključio je glasnogovornik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh