Aktuelno

Bivši šef Nissana pušten iz pritvora nakon što je uplatio kauciju od 9 miliona dolara

Bivši šef Nissana Carlos Ghosn pušten je danas iz pritvora u Japanu nakon što je uplatio kauciju od devet miliona dolara. On vodi pravnu borbu protiv optužnice za finansijske malverzacije.

Carlos Ghosn - Twitter

Ghosn, nekada jedan od najuticajnijih ljudi svjetske automobilske industrije, proveo je u 100 dana u pritvoru u Tokiju u maloj prostoriji bez grijanja od kada je uhapšen 19. novembra prošle godine. On je izjavio da su optužbe koje mu se stavljaju na teret “neosnovane”.

Okružni sud u Tokiju saopštio je da je Ghosn platio kauciju od devet miliona dolara nakon što je odbijena žalba tužilaštva, koje je tražilo da on bude zadržan u pritvoru.

Automobil Ambasade Francuske, čiji je Ghosn državljanin, došao je u pritvorni centar dok su stotine novinara, fotografa i televizijskih ekipa čekale ispred objekta. Mnogi su proveli noć ispred pritvorne jedinice da bi imali što bolju poziciju,prenosi “Srna”.

Ghosn je dao garancije da će ostati u Tokiju, predati pasoš svom advokatu i da prihvata da bude pod stalnim nadzorom. U njegovoj rezidenciji postavljene su kamere na ulazu i izlazu i zabranjeno mu je da koristi internet i SMS poruke.

Zabranjeno mu je i da komunicira sa stranama umiješanim u svoj slučaj, a pristup kompjuteru ima samo u kancelariji svog advokata. On je optužen za zloupotrebu položaja i neprijavljivanje svoje ukupne zarade u Nissanu u periodu od skoro deset godina i u iznosu od 82 miliona dolara.

Ukoliko bude proglašen krivim po svim tačkama, suočava se sa zatvorskom kaznom od deset godina. Bivši predsjednik Nissana, Mitsubishija i francuskog Renaulta odbacio je sve optužbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh